Bijzondere en duurzame woningen in Poeijersstraat (Eindhoven) voor woonvereniging 't Rondeel


Woonbedrijf is in 2021 begonnen om het oude St. Josephklooster in de Poeijersstraat in Eindhoven te verbouwen en te transformeren tot 15 sociale huurappartementen. De karakteristieke uitstraling van het gebouw is behouden gebleven. In de kloostertuin en op de plek waar vroeger de Finse School stond, zijn 13 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Sinds februari 2022 zijn de woningen klaar. Het is een heel bijzonder project: een klooster dat in oude luister is hersteld, een rustig hofje met nieuwe woningen in de oude kloostertuin en een fietsenberging die gebouwd is met hout van de oude Finse school. Dit alles is een prachtige plek geworden. Voor de bewoners is het heerlijk rustig samen wonen, midden in de stad.

Omdat deze plek erg geschikt is voor groepswonen, heeft Woonbedrijf een overeenkomst gesloten met woonvereniging 't Rondeel. De woningen en de gezamenlijke ruimte zijn verhuurd aan leden van 't Rondeel. Zij hebben zelf hun medebewoners geselecteerd. En zij blijven dit in de toekomst doen als er woningen vrij komen.

Feestelijke oplevering met en door de bewoners
Nu de woningen klaar zijn, wilden de bewoners dit graag vieren, met de medewerkers van Woonbedrijf en van aannemer Stam + de Koning. De bewoners organiseerden het zelf.

Bij de herbouwde Finse school die nu dienst doet als gezamenlijke berging, werd de schoolklok geluid, door Jeannette Claessen, voorzitter van woonvereniging 't Rondeel, Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf, de oudste bewoner, Piet van Summeren, en jongste bewoonster, Lena Kessels (op de arm bij haar vader).

Ingrid de Boer is heel trots dat deze locatie een nieuwe bestemming heeft gekregen: "Er zijn weer 28 sociale huurwoningen toegevoegd op een prachtige plek met een mooie historie. Samen met woonvereniging 't Rondeel heeft Woonbedrijf deze plek nieuw leven ingeblazen waar de woongroep duurzaam samen kan leven en fijn en ongestoord kan wonen. En we hebben maximaal gebruik gemaakt van alle bouwmaterialen die hier op de locatie te vinden waren. Het hout van de Finse school is duurzaam gedemonteerd en grotendeels hergebruikt als gezamenlijke fietsenstalling."

Jeannette Claessen: "Wij voelen ons blij met en trots op deze prachtige plek die in nauwe samenwerking tussen 't Rondeel en Woonbedrijf is ontwikkeld. Wij ervaren dit als een uniek en leerzaam proces en hopen dat het navolging krijg op andere plekken in de stad. Deze manier van wonen en leven heeft wat ons betreft de toekomst!

Nieuwe fase voor deze locatie
Het St. Josephklooster is in 1956 gebouwd. Eerst woonden er de zusters Franciscanessen van Heythuysen. Eind zestiger jaren gingen Kapucijnen broeders er wonen. In 2003 zijn de Kapucijnen vertrokken en werd het klooster verkocht aan Woonbedrijf voor studentenhuisvesting. Tussen 2004 en 2019 hebben hier studenten gewoond. In januari 2021 is gestart met het verbouwen van het klooster en het bouwen van de 13 nieuwe woningen.
Samenwerken met 't Rondeel
In 2015 jaar begon Woonbedrijf na te denken over de toekomst van deze locatie en liet tijdens een presentatie weten het oude klooster te willen ombouwen tot woongemeenschap. Jeannette Claessen was erbij en riep meteen: "Dat lijkt me fantastisch!". Dat liet ze weten aan Woonbedrijf en ze trommelde mensen op die ook enthousiast waren. Zo is woonvereniging 't Rondeel ontstaan.

De bewoners hebben met elkaar en samen met Woonbedrijf de locatie vormgegeven. Tijdens de ontwikkeling hebben ze zeker niet stil gezeten; er was een Bouwcommissie, dachten mee over de tuin en de gemeenschappelijke ruimtes. Ondertussen groeide het ledental en zochten ze een mix aan bewoners qua leeftijd, gezinssamenstelling en achtergrond.

Ze willen op een duurzame manier met elkaar leven. Daarom zijn de leden heel zorgvuldig gekozen, zodat iedereen op zijn of haar manier iets bijdraagt. Als er straks een woning vrij komt, draagt 't Rondeel zelf een nieuwe bewoner voor. Ze hebben al een reservelijst met kandidaten.

Duurzaamheid en hergebruik
Het klooster is behouden gebleven en getransformeerd tot 15 appartementen. Het is geen nieuwbouw, maar ze zijn wel vernieuwd en verduurzaamd. De meeste appartementen hebben label A en een paar label B. De verwarming in het klooster blijft voor nu op gas werken, en kan straks met een paar ingrepen omgezet worden naar gasloos.

Naast het klooster stond een houten, Finse School die gebouwd was rond 1950. Die kon niet blijven staan. Ombouwen tot appartementen of verplaatsen was niet haalbaar. De school is duurzaam gesloopt door het voorzichtig te demonteren. Een groot deel van de Finse school is teruggeplaatst en doet dienst als de gezamenlijke fietsenberging voor de bewoners. Ook het oude torentje met de schoolklok heeft weer een plekje gekregen op het dak van de fietsenberging. Zo is de Finse School, weliswaar in het klein, weer in ere hersteld. De resterende onderdelen hebben op andere plekken in Nederland een tweede leven gekregen.

De nieuwe woningen zijn gasloos en hebben zonnepanelen. Ze zijn met ClickBricks gebouwd, herbruikbare bakstenen die worden vastgeklikt. En die zijn later weer makkelijk uit elkaar te halen om ergens anders op te bouwen. Enkele bomen in de kloostertuin van 60 tot 70 jaar oud, staan er gelukkig nog. De nieuwe woningen zijn omheen geplaatst en de bewoners kunnen er van blijven genieten.

Even rondkijken hoe het geworden is? Bekijk het filmpje van beheerder Johan.