SeniorenPunt in Eindhoven ging op 7 maart officieel open. Bij SeniorenPunt komen wonen, zorg en welzijn samen. Senioren kunnen hier terecht met vragen rondom deze onderwerpen. "We vinden het heel belangrijk om tijd te nemen voor mensen. Rustig met een klant zitten, met een kop koffie erbij."

Een senior komt soms op een punt dat er een andere woning of zorg nodig is. "Wij informeren ouderen hierover", zegt Pascale Bartels, directeur van SeniorenPunt. "Wat is er allemaal op het gebied van wonen, zorg en welzijn? Wat moeten ze hiervoor doen? Voor een woning kan dat heel simpel zijn: inschrijven bij Wooniezie. Maar er kan ook zorg nodig zijn. Dan geven we daarover advies. Wij helpen ze ook in de wirwar van wet- en regelgeving. En kunnen helpen met het regelen en aanvragen."

Werken bij SeniorenPunt

Op woonvlak zijn nu ‘thuis en Woonbedrijf aangesloten. SeniorenPunt heeft daardoor 4.300 sociale huurwoningen extra in het aanbod. Ook werken er nu 7 medewerkers van Woonbedrijf en ‘thuis bij SeniorenPunt. Eén van hen is Samira Arrum, verhuurconsulent bij Woonbedrijf.

Van huuropzegging tot nieuw contract

De medewerkers van ‘thuis en Woonbedrijf regelen het verhuisproces. "Als een senior een woning van Woonbedrijf wil huren, pak ik of een collega van Woonbedrijf dat op", zegt Samira. De Vitalis-collega’s nemen de vragen en informatie over zorg op zich.

Seniorenwoningen op één plek

Chantal van Kempen is senior verhuurconsulent en coördinator van verhuur bij SeniorenPunt. "De meeste bezoekers komen hier met vragen over huur en wonen. Dan is het mooi dat we het totaaloverzicht van zo veel sociale huurwoningen voor ouderen op één plek hebben. Én de juiste medewerkers."

De tijd nemen voor senioren

"We vinden het heel belangrijk om de tijd te nemen voor mensen", zegt Chantal. "Snel informeren en een folder meegeven, past niet bij de doelgroep. We gaan rustig met een klant zitten, met een kop koffie erbij. Ook zijn er informatiebijeenkomsten voor senioren. Hierin vertellen we wat SeniorenPunt doet en kan betekenen voor mensen."

Doorstroomregeling ‘van groot naar beter wonen’

Ook is er een doorstroomregeling gestart. Een proef van SeniorenPunt. Het doel? Senioren in grote huizen aanmoedigen om te verhuizen naar een seniorenwoning. SeniorenPunt kijkt dan samen met hen naar de mogelijkheden. "Zo kunnen senioren geschikter wonen én komen deze huizen weer vrij voor gezinnen", zegt Chantal. In totaal krijgen 1.000 senioren die huren bij Wooninc., ‘thuis, Woonbedrijf en Trudo een brief. "Hierin lezen ze over de mogelijkheid om voorrang te krijgen op een seniorenwoning."