In de wijk Eckart Vaartbroek in Woensel maakten we 115 huizen energiezuiniger en comfortabeler. Ze kregen onderhoud aan het dak en de gevel en zijn beter geïsoleerd. Ook de binnenkant is aangepakt. We zijn nu bezig met de laatste huizen. In juli hopen we alles af te hebben.

De afgelopen jaren renoveerden we al 254 huizen in Eckart Vaartbroek. Nu deden we dat bij nog eens 115 eengezinswoningen uit 1967. Bouwbedrijven Van Rijswijck en Jansen Huybregts voerden de werkzaamheden uit. Ze isoleerden het dak, de gevel en de huizen hebben beter isolerende ramen. Hierdoor verbruiken de huizen nu minder energie. "Door de betere isolatie blijft de warmte beter hangen en hoeven mensen minder te stoken", zegt Eric Aerts, projectleider renovatie. "Bij isoleren hoort ook ventileren, om de lucht binnen gezond te houden. Daar zorgt de warmteterugwininstallatie voor."

Eerst de buitenkant

We pakten eerst de buitenkant van de woningen aan. Daarna was de binnenkant aan de beurt. "Bewoners konden hierin zelf keuzes maken", zegt Eric. "We vervingen de keuken en badkamer, als die hiervoor in aanmerking kwamen. Het toilet beneden kon worden opgeknapt. En bewoners konden kiezen voor zonnepanelen."

Renovatie was nodig

Henk Koolhoven woont al 22 jaar in zijn huis in Eckart Vaartbroek. Hij woont er fijn en heeft goed contact met de mensen in zijn straat. "We lopen bij elkaar de deur niet plat. Maar in de zomer zitten we ’s avonds vaak wel buiten met een drankje. En met voetbal is heel de straat oranje." Hij is blij dat de renovatie is gedaan. "Het tochtte flink binnen. Daar gingen de gordijnen van op en neer. Dus die renovatie was echt nodig. Ook mijn badkamer en toilet zijn vernieuwd. Die waren al 22 jaar oud."

Workshops

Bewoners konden vooraf de workshops Renovatieplan en Woonlasten volgen. In de workshop Renovatieplan legden we uit waarom we de renovatie doen, wat die inhoudt en wat het resultaat is. Dit resultaat konden bewoners zien in een modelwoning.

Lager energieverbruik

De workshop Woonlasten ging vooral over de kosten en besparing. Eric: "Bewoners betalen een huurverhoging voor de renovatie. Dat is €23,- per maand. Maar uiteindelijk kunnen ze geld besparen, omdat ze minder energie verbruiken. We rekenden zelfs per huis uit hoeveel de besparing zou zijn. Bij gelijk gebruik van energie natuurlijk." Henk merkt het mindere verbruik al. "Ik verbruik 40 tot 60 procent minder energie. Da’s best veel. En dan moet de zomer met de warme temperaturen nog komen."

Een tweede leven

Tijdens opruimdagen konden bewoners spullen die ze niet meer gebruiken weggooien. Daarvoor regelden we een container. De nog bruikbare spullen nam kringloopwinkel Het Goed mee. Ook de zinken goten die we van de woningen afhalen, worden ergens anders hergebruikt.