Cor van den Wildenberg (88) is een echte Veldhovenaar en een graag geziene buurtgenoot. Hij zit niet graag stil en heeft aan verhalen geen gebrek. Hij vertelt over vroeger, zijn tijd bij Philips en hoe hij nog altijd rijles geeft. "Ik laat me regelmatig testen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Als ik alles goed blijf kunnen, mag ik les blijven geven tot mijn 90e jaar."

Terwijl Cor koffie zet, fluiten zijn 2 zangvogeltjes vrolijk op de achtergrond. Hij opent een bus thee en haalt er een briefje uit. ‘Goedemorgen opa. Fijne dag vandaag. Ik hou van jullie. Liefs.’ Cor glimlacht. "Van mijn kleindochters. Die zijn vaak hier en verstoppen dan dit soort briefjes. Laatst vond ik er een in mijn schoen. Da’s altijd heel leuk."

Een leven lang in Veldhoven

Cor woont al zijn hele leven in Veldhoven. Hij groeide met 3 broers op in de wijk Meerveldhoven. En woont nu al 60 jaar in zijn huurwoning in d’Ekker. Tot een jaar geleden met zijn vrouw Riet, die hij ontmoette toen hij 18 jaar was.

Brutaal bij mensen langs

Na zijn werk bij de marine en daarna de politie, werd Cor bedrijfsportier bij Philips. En zo kreeg hij van woningstichting Hhvl een huurhuis aangeboden. "Er werd gezegd: ‘Het eerste huis dat in d’Ekker vrijkomt, is van jullie.’ Wat deed ik? Ik fietste naar d’Ekker en sprak de melkboer aan. Die wist welke mensen gingen verhuizen. Er zou een heel mooi hoekhuis vrijkomen. Dus ik ging heel brutaal bij die mensen langs. Zij gingen inderdaad verhuizen en ik vond het prima om wat spullen over te nemen. Daarna ging ik terug naar Hhvl en zei: ‘Dat huis komt vrij en dat willen we’. En zo gebeurde het. En ik woon hier nog steeds heel fijn."

Oudste rijinstructeur van Brabant

Later werd Cor chef van de verkeersdienst bij Philips. In die tijd begon Cor ook met rijles geven. Nu, meer dan 50 jaar later, doet hij dat nog steeds. Daarmee is hij de oudste rijinstructeur van Brabant. Hij geeft 5 uur per week les. "Veel aan jongeren met een rugzakje, met autisme of somberheid. Maar ook aan oudere dames die al heel lang niet meer hebben gereden. Die daardoor onzeker zijn op de weg en de nieuwe verkeersregels en -borden niet kennen." Ook geeft hij opfriscursussen aan ouderen. Dat zijn theoriecursussen, met als optie een praktijkrit.

Klaarstaan voor buurtgenoten

Cor heeft veel vrienden, familie en buurtgenoten rijlessen of een opfriscursus gegeven. Daarnaast is hij actief in de buurt. Hij zit in verschillende wijkplatforms en staat altijd klaar voor buurtgenoten. Ze kunnen bij hem de aanhangwagen of kruiwagen lenen. Hij helpt als er ruzies of discussies zijn. En als er een bewoner verhuist, zorgt Cor voor een goed afscheid met koffie en appeltaart. De buurt is er ook voor hem. "Ik hoef bijna nooit te koken", zegt hij glimlachend. "Er staat altijd wel iemand met eten aan de deur."