De bouw van de 44 sociale huurappartementen van Woonbedrijf aan de Kerkstraat Zuid in Helmond is klaar. De woningen zijn bestemd voor jonge starters op de woningmarkt, die het fijn vinden om in de levendige stad te wonen. Dichtbij winkels, restaurants en cafés, station en theater. Inmiddels zijn de bewoners verhuisd naar hun nieuwe woning. Hendriks Coppelmans uit Oss ontwikkelde en bouwde de appartementen.

Vanwege de oplevering hebben Gaby van den Waardenburg, wethouder van de gemeente Helmond, Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf en René Beks, directeur bij bouwbedrijf Hendriks Coppelmans, een bezoek gebracht aan het nieuwe complex. Ze wisselden ervaringen uit en spraken met enkele bewoners. Bewoonster Joy Kusters is blij met haar woning: "Ik moest wel even wennen aan mijn nieuwe appartement. Maar vanaf het moment dat er een mooi kleurtje op de wanden zat en mijn meubels binnen stonden, voelde ik mij hier thuis."

Kansen voor jongeren op de woningmarkt
De appartementen zijn verhuurd aan jongeren die starten op de woningmarkt, in de leeftijd van 23 tot en met 27 jaar. Alle bewoners kregen een zogenaamd tijdelijk 'jongerencontract'. Dat betekent dat ze daar maximaal 5 jaar kunnen wonen. Ze behouden hierbij hun inschrijfduur bij Wooniezie, zodat ze makkelijk door kunnen stromen naar een andere huurwoning van een woningcorporatie. De kale huurprijs is gemiddeld €540,00 (servicekosten en parkeerplaats zijn €40,00 per maand). Huurtoeslag aanvragen is mogelijk.

Ingrid de Boer: "Woonbedrijf verhuurt aan de Kerkstraat Zuid goede, betaalbare huurwoningen voor startende jongeren in het hart van Helmond. Met dit appartementengebouw dragen we bij aan de levendigheid van dit deel van het centrum en bieden we jongeren een mooie kans op een betaalbare en duurzame woning."

"Als gemeente zijn we ontzettend blij met deze ontwikkeling", zegt wethouder Gaby van den Waardenburg, die bijdroeg aan de ontwikkeling. "Deze locatie was jarenlang een doorn in het oog voor veel Helmonders en dus ook voor ons. En dat we er op deze manier voor kunnen zorgen dat jongeren een toekomst kunnen opbouwen in hartje Helmond, dan is dat goed nieuws voor heel Helmond."

"Hendriks Coppelmans vindt het ook belangrijk om te blijven investeren in de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen. We hebben dit project ontwikkeld op eigen grond en kwamen met het idee om op deze centrumlocatie sociale huurwoningen te bouwen. Daarmee is het project een voorbeeldproject voor de landelijke woonopgave. We laten hiermee zien dat de ambitie van de overheid, dat minstens twee derde van de woningen in nieuwe projecten betaalbare huur- en/of koopwoningen moeten zijn, haalbaar is. Ook binnenstedelijk", aldus René Beks.

Compact appartement dicht bij alle voorzieningen
Het woongebouw bestaat uit 4 woonlagen met elk 11 appartementen in 3 verschillende typen. Er is een lift aanwezig. Alle appartementen hebben 1 slaapkamer, een woonkamer met open keuken, badkamer en installatieruimte. Ze hebben vanzelfsprekend gasloze installaties en energielabel A++. De appartementen op de begane grond hebben een klein terras dat uitkomt op het binnenterrein. De woningen op de verdiepingen erboven hebben een zogenaamd Frans balkon. Dat wil zeggen dat er naar binnen draaiende deuren zijn, die je open kunt zetten. Maar er is geen balkon waar je op kan zitten.

Op het binnenterrein zijn de parkeerplaatsen (voor elk appartement 1) de fietsenberging en de
containerruimte. Het binnenterrein is via een onderdoorgang met slagboom aan de Zuid Koninginnewal te bereiken. Aan de oostkant van het binnenterrein realiseerde Hendriks Coppelmans ook vier stadsvilla's (koop). Deze zijn allemaal verkocht en net voor de zomer opgeleverd.