In de winter start de sloop van 28 kleine woningen en het jongerencentrum rondom de Mascagnistraat in Eindhoven. De bewoners zijn allemaal verhuisd. Het groen dat nu nog in de voor- en achtertuinen en de tussenliggende openbare plekken staat, gaan we redden. En krijgt een tweede leven.

De Struikrovers gingen zaterdag 5 november struiken ‘roven’, samen met buurtbewoners, woningcorporatie Woonbedrijf, BAM en ASML. De geroofde bomen, planten en hagen krijgen een 2e leven in de tuin van buurtbewoners en op openbare plekken in de buurt die wel wat groen kunnen gebruiken. Samen handen uit de mouwen voor een nog groenere buurt! Wethouder Rik Thijs, Peter Poell van BAM en Marloes Verkerk van Woonbedrijf hielpen een handje mee (zie foto hierboven).

Waarom Struikroven?
Bij sloopprojecten is steeds vaker aandacht voor hergebruik van bouwmaterialen. Maar wat gebeurt er met de bomen en planten die er nog staan? Daar gaat vaak de bulldozer overheen. Als het aan Stichting Struikroven ligt, is dat verleden tijd. Struikroven zou namelijk een vast onderdeel moeten zijn van elk sloop- en renovatieproces in Nederland. Die gedachte sluit aan bij de werkwijze van Woonbedrijf. Woonbedrijf gaat voortaan proberen om bij de sloop van woningen een struikrooftocht organiseren.

Planten horen niet bij afval
"Ook bomen en planten kunnen we circulair inzetten. We willen onze stad groener maken, zowel in de wijken als in de binnenstad. Dat is goed voor onze leefbaarheid en voor de biodiversiteit, aldus Rik Thijs, wethouder van klimaat, energie, grond en vergroening in de gemeente Eindhoven. "Het werk van Struikrovers kan ik alleen maar onderschrijven. Door de planten elders neer te zetten, maken we dat deel van onze stad groener. Planten horen niet bij het afval."

Marloes Verkerk, manager Nieuwbouw van Woonbedrijf: "De oude witte bungalows waren jarenlang een fijn thuis voor de bewoners. Na ruim 60 jaar voldoen ze helaas niet meer aan de eisen van deze tijd en gaan we ze slopen. Woonbedrijf gaat hier nu 89 duurzame sociale huurappartementen bouwen. We zijn erg blij met het initiatief van Struikrovers, die het mogelijk maken om planten te redden en de tuinen van buurtbewoners groen(er) te maken."

Struikroven in Genderdal
De oude woningen liggen in een zeer groene omgeving. Veel buurtbewoners genieten dagelijks van het groen in het nabijgelegen park en langs het riviertje de Gender. Er is onder de bewoners ook veel animo voor groene initiatieven. Woonbedrijf wil die graag met de buurtbewoners op gaan pakken. Zij mogen zich bij Woonbedrijf melden.

89 nieuwe duurzame sociale huurappartementen
Eind 2022/begin 2023 gaat Woonbedrijf de oude woningen en het jongerencentrum circulair slopen. Op deze plek komen straks 89 nieuwe duurzame sociale huurappartementen. De nieuwe appartementen hebben 1, 2 of 3 slaapkamers. Ze zijn goed geïsoleerd en hebben gasloze installaties. De bouw van de nieuw woningen begint waarschijnlijk in het 2e kwartaal van 2023 en ze zijn in 2024 klaar. Klik hier voor meer informatie over de nieuwe appartementen.