We geven graag tips en advies om zelf energie te besparen. Want ook zelf kun je veel doen. Zo deelt Haydar Agkul, energiecoach bij de Energiebox, zijn tips. Hij kwam al bij honderden mensen thuis om energieadvies te geven. We zetten ook andere besparende tips voor je op een rijtje. Want alle beetjes helpen!

Sinds 2019 maken de gemeente Eindhoven en de woningcorporaties ‘thuis, Trudo, Wooninc. en Woonbedrijf gebruik van de Energiebox. Deze organisatie werkt met energiecoaches. Die komen bij huurders langs om tips te geven over hoe ze energie kunnen besparen. Ook krijgen ze een gratis energiebox. In deze doos zitten energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, een ledlamp, een stekkerdoos met aan-/uitschakelaar en een douchetimer.

Ledlampen en tochtstrips

Haydar is sinds maart 2020 energiecoach bij de Energiebox. Hij gaat zo'n 11 tot 12 huizen per week langs, in Eindhoven en Waalre. "Als ik langskom, loop ik vaak met de bewoner(s) door het huis. Ik let op verschillende dingen. Zoals de lampen. Oude gloeilampen of hallogeenlampen gebruiken veel energie. Die kun je beter vervangen door ledlampen. Als een deur of raam tocht, helpt een tochtstrip. Ik kijk of de verwarming vrij is van spullen. En of er radiatorfolie achter zit. Dit houdt warmte beter vast."

Sluipstroom

Ook kijkt Haydar naar de elektrische apparaten. "Hele oude apparaten gebruiken vaak veel stroom. Zoals een koelkast ouder dan 15 jaar." Apparaten kunnen ook sluipstroom verbruiken. Deze apparaten staan uit, maar hebben wel de stekker in het stopcontact zitten. "Het is het beste om de stekker er na gebruik uit te halen. Of doe de stekker in een stekkerblok met aan-/uitschakelaar. Je kunt zo per apparaat 3 tot 4 euro per jaar besparen. Als je zo 10 apparaten hebt, is dat best wel wat."

Bespaar met kort douchen

Wat Haydar zelf de beste tip vindt? "Kort douchen. In lang douchen zitten vaak hoge kosten. Als je maximaal 5 minuten doucht, bespaar je gemiddeld €200 tot €300 per jaar. Een waterbesparende douchekop helpt ook. Daarmee kun je bijna €100 aan water en gas besparen." Maar ook de woning verwarmen is duur en kost veel gas. "Het helpt veel om de verwarming 1 graad lager te zetten."
Ook een afspraak maken met de Energiebox? Kijk op eindhoven.energiebox.org.

Nog meer bespaartips:

 • Stel de temperatuur van je cv-ketel in op 60 graden in plaats van 80 of 90.
 • Zet de thermostaat op de minimale temperatuur die je in huis wilt hebben. De ketel warmt pas op als het in huis kouder wordt dan die minimale temperatuur.
 • Zet apparaten echt uit en niet op de stand-by stand.
 • Draag thermo-ondergoed. Als je verwarming wat lager staat, kun je het kouder hebben. Dit is een betaalbare en simpele oplossing.
 • Ga meer de deur uit. Niet thuis zijn, betekent minder energieverbruik. Ga werken op kantoor of in de bibliotheek.
 • Hergebruik servies. Je kunt de hele dag uit hetzelfde glas drinken. Minder glazen gebruiken, betekent minder afwas.
 • Was kleding alleen als het echt nodig is.
 • Kook je past of rijst? Zet dan het gas uit als je dit in het kokende water hebt gedaan. En doe de deksel op de pan. Het water is nog heet genoeg om dit te laten garen. Het duurt alleen wat langer.
 • Vul de wasmachine en vaatwasser helemaal voordat je die aan zet. Maar let op dat de wasmachine niet te vol zit. Houd als vuistregel dat er een hand tussen de trommel en de was past.
 • Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat op het energielabel. Een vaatwasser of
 • Laad apparaten niet langer op dan nodig. Haal de oplader uit het stopcontact als je die niet gebruikt.
 • Was op een lagere temperatuur (30 in plaats van 40, 40 in plaats van 60 graden) en zet de afwasmachine op een zo laag mogelijke temperatuur.
 • Laat je was zoveel mogelijk aan de lucht drogen, gebruik de droger zo min mogelijk.
 • Oven gebruikt? Laat die daarna openstaan om zo het huis te verwarmen.
 • Vervang of reinig het filter van de afzuigkap als die vies is. Een vuil filter kost meer energie.
 • Zet de koelkast en vriezer minstens 10 cm van de muur af. De achterkant van deze apparaten geven warmte af. Als die warmte nergens heen kan, koelen ze minder goed.
 • Kijk niet alleen naar je energieverbruik, maar ook naar andere zaken die geld kosten. Boodschappen kunnen vaak goedkoper en slimmer. Kijk eens goed of je abonnementen op tijdschriften, tv-kanalen of muziek echt nodig zijn.
Helaas zijn de energiekosten voor sommige bewoners zo hoog dat ze hun gas willen afsluiten of cv-ketel of boiler willen uitzetten. Wij adviseren om dit níet te doen.

Gas en de cv-ketel voor de verwarming in huis. Het is niet slim om deze af te sluiten. Zonder verwarming kan je woning vochtig worden. Daardoor is er kans op schimmel en huisstofmijt. In de winter kunnen ook de leidingen bevriezen en scheuren. We adviseren om de verwarming dus aan te houden, op minimaal 12 graden. Draai in de winter de knoppen van de verwarming niet helemaal dicht. Zet ze op de anti-vriesstand of op stand 1.

Ook de boiler uitzetten is niet slim, want dan kan er legionella in het water groeien. Van deze bacterie kun je flink ziek worden. Dat gebeurt als je nevel of druppeltjes water met legionella inademt. Legionella groeit in water tussen de 20 en 50 graden. We adviseren om je boiler op 60 graden of hoger te verwarmen en houden. Heb je de boiler toch lang uitgezet en wil je die weer aanzetten? Laat de leidingen dan flink doorspoelen en warm de boiler goed op.