In de buurt Eckart Vaartbroek in Woensel maakten we 115 woningen energiezuiniger en comfortabeler. De woningen aan de Schildstraat en omgeving kregen onderhoud aan het dak en de gevel en zijn beter geïsoleerd. Ook de binnenkant is aangepakt. We zijn in mei 2021 begonnen met de renovatie en in augustus 2022 waren alle woningen klaar.

De afgelopen jaren renoveerden we al 254 woningen in Eckart Vaartbroek. Nu deden we dat bij nog eens 115 eengezinswoningen uit 1967. Bouwbedrijven Van Rijswijck en Jansen Huybregts voerden de werkzaamheden uit. Ze isoleerden het dak, de gevel en de woningen hebben beter isolerende ramen. Door de betere isolatie blijft de warmte beter hangen en hoeven bewoners minder te stoken. Ook plaatsen we een installatie voor warmteterugwinning die zorgt voor een goede ventilatie.

Eerst de buitenkant

We pakten eerst de buitenkant van de woningen aan. Daarna was de binnenkant aan de beurt. Bewoners konden hierin zelf keuzes maken. We vervingen de keuken, badkamer en toilet als die hiervoor in aanmerking kwamen. En bewoners konden kiezen voor zonnepanelen.

Workshops

Bewoners konden vooraf de workshops Renovatieplan en Woonlasten volgen. In de workshop Renovatieplan legden we uit waarom we de renovatie doen, wat die inhoudt en wat het resultaat is. Dit resultaat konden bewoners zien in een modelwoning. De workshop Woonlasten ging vooral over de kosten en besparing op het energieverbruik.

Een tweede leven

Tijdens opruimdagen konden bewoners spullen die ze niet meer gebruiken weggooien. Daarvoor regelden we een container. De nog bruikbare spullen nam kringloopwinkel Het Goed mee. Ook de zinken goten die we van de woningen afhalen, worden ergens anders hergebruikt.