De voormalige St. Franciscusschool in de Kootwijkstraat in Eindhoven krijgt een nieuwe bestemming. Woonbedrijf gaat de jongensschool uit 1929 transformeren tot huurappartementen. In de school zelf komen 14 huurappartementen. Achter de oude speelplaats, aan de kant van de Tilburgseweg-Oost, is plek voor 5 prefab woningen (tiny houses). Aannemer Ballast Nedam Zuid is inmiddels gestart met de verbouwing van de school. Alle woningen zijn bestemd voor cliënten van Lunet en zullen eind oktober 2023 klaar zijn.

Van schoolgebouw naar appartementengebouw
Het vooroorlogse gebouw heeft cultuurhistorische waarde en daarom behouden we heel veel elementen, zowel binnen als buiten. De buitenzijde van het schoolgebouw blijft bijna hetzelfde. Het metselwerk wordt schoongemaakt. De ramen en de raamverdeling blijft allemaal hetzelfde. De raamkozijnen worden voorzien van dubbelglas, de draaiende delen worden vervangen. Ook de entreedeur blijft op dezelfde plek. Naast de entreedeur komt het bellentableau. De brievenbussen worden naast het entreeportaal bevestigd. Dat is eigenlijk het enige wat aan de buitenkant verandert.

Ook in de school blijven de monumentale elementen behouden, zoals de gangen en het trappenhuis.
Ze worden natuurlijk wel geschilderd. De klaslokalen worden omgebouwd tot appartementen.
Er komen totaal 14 appartementen van ongeveer 33 tot 47 m2 voor 1 of 2 personen. Ze hebben een woonkamer met open keuken, slaapkamer en een badkamer. De woningen hebben straks energielabel A en zijn gasloos. Het gebouw heeft drie verdiepingen. Er komen 6 appartementen op de begane grond, 5 op de eerste en 3 op de tweede verdieping. Er is geen lift.

Nieuwe 'tiny houses' achter oude speelplaats
Achter de oude speelplaats, aan de kant van de Tilburgseweg-Oost, gaat Woonbedrijf 5 prefab woningen plaatsen. Die worden in oktober 2023 geplaatst. Deze zogenaamde DUO-woningen worden in de woningfabriek van Barli in Uden gemaakt. De bijna kant-en-klare modules komen op de vrachtwagen naar de bouwlocatie, waar ze in zeer korte tijd worden geplaatst en afgewerkt. Ze komen op de fundering die enige tijd daarvoor al is gemaakt.
Deze tiny houses hebben een woonkamer met open keuken en toilet op begane grond. Er zijn 2 slaapkamers en een badkamer op de bovenverdieping. Ze krijgen een eigen achtertuin met buitenberging. Achter de woningen komt een parkeerterreintje met 5 parkeerplaatsen.

Betaalbare appartementen en woningen
De huurprijs van de appartementen (1 slaapkamer) is ongeveer €570,00 per maand (prijspeil 2023 excl. servicekosten). De huurprijzen van de tiny houses (2 slaapkamers) zijn ongeveer €645,00 per maand (prijspeil 2023 excl. servicekosten). Het is mogelijk om voor de appartementen en woningen huurtoeslag aan te vragen.

Woningen voor cliënten van Lunet
De appartementen en woningen zijn bestemd voor cliënten van Lunet. Ze huren de woning van Woonbedrijf en gaan hier zelfstandig wonen. Het gaat hierbij om mensen met een licht verstandelijke beperking. Van Lunet ontvangen ze begeleiding en zorg thuis. Professionals van Lunet zijn gedurende de dag aanwezig om zorgvragen te beantwoorden en begeleiden hen in het zelfstandig wonen. Eén appartement wordt gebruikt door de begeleiding van Lunet. De overige 18 woningen zijn voor de cliënten. Meer informatie over Lunet: www.lunet.nl