Op de locatie waar vroeger buurthuis De Ketting stond, bouwt woningcorporatie Woonbedrijf 36 nieuwe sociale huurappartementen. De appartementen komen op de hoek van de Tinelstraat en de Cornelis Dopperstraat in Eindhoven. De woningen zijn geschikt voor 1 of 2 personen, ook voor mensen van 55 jaar en ouder. Aannemer Heijmans is inmiddels gestart met de bouw. Als alles volgens planning verloopt zijn de woningen in februari 2024 klaar.

Marieke Franken, directeur Woonbedrijf: "Fijn dat Woonbedrijf in de Bennekel een bijdrage kan leveren aan de grote vraag naar woningen door hier duurzame en betaalbare huurwoningen te realiseren. Een deel van de appartementen verhuren we aan senioren uit de Bennekel die graag naar een kleinere woning willen verhuizen. Dan komen grote gezinswoningen vrij. En die kunnen we dan aan een gezin verhuren."

Over de appartementen
Het appartementengebouw is straks 5 woonlagen hoog aan de Tinelstraat en 4 hoog aan de Cornelis Dopperstraat. Dat sluit mooi aan bij de gebouwen en woningen die er vlakbij liggen. Alle woningen zijn ongeveer 60 m2 groot. De huurprijzen zijn minder dan €650,00 per maand (prijspeil 2023, exclusief servicekosten), dus huurtoeslag aanvragen is mogelijk.

De appartementen hebben een woonkamer met open keuken, 1 of 2 slaapkamers, een badkamer, apart toilet en een technische ruimte. De parkeerplaats achter de Pastoor Brockenflat wordt uitgebreid met extra plaatsen. Daar kunnen straks de bewoners en bezoekers van de nieuwe appartementen parkeren. De nieuwe appartementen zijn goed geïsoleerd, energiezuinig en gasloos. Een warmtepomp zorgt voor de vloerverwarming van de appartementen.

Appartementen voor bewoners Bennekel
10 appartementen verhuren we aan bewoners die een gezinswoning van Woonbedrijf huren in de Bennekel en die 55 jaar of ouder zijn. Als zij deze woning vrij maken, kunnen we een gezin helpen aan een grote woning in de Bennekel. De overige 26 appartementen verhuren we op de normale manier. Alle woningen worden via www.wooniezie.nl aangeboden, dus ook die voor de bewoners uit de Bennekel. Meer hier voor meer informatie over de woningen en het toewijzen.

Initiatieven om te ontmoeten en te bewegen in groene omgeving
Vroeger stond op deze plek gemeenschapshuis De Ketting. Na de brand in 2013 moest het gemeenschapshuis gesloopt worden. In stichting De Ketting zit nog geld dat de verzekering na de brand heeft uitgekeerd. De stichting wil hiermee initiatieven mogelijk maken om bewoners meer te laten bewegen, elkaar te ontmoeten en om de buurt te vergroenen. Eén van de initiatieven is om rondom de nieuwe appartementen groene plekken te creëren waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. De komende tijd worden er nog 3 andere initiatieven opgepakt, namelijk:
  1. Zuiderpark weer een park: een plek waar senioren elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bewegen. Ook voor senioren uit andere buurten zijn hier welkom.
  2. Achter basisschool De Kameleon komt een Cruyffcourt. Met het geld van stichting De Ketting kan er nu ook een speeltuin komen waar beleving voor de kinderen centraal staat. Een plek waar kinderen, ouders en grootouders elkaar ontmoeten.
  3. Buurtwerf Bennekelstraat: begin 2022 is al gestart met de buurt(moes-)tuin en de eerste groenten zijn al geoogst. De initiatiefnemers van de Tineltuin zijn hier nauw bij betrokken.