Op de plek waar al 300 tijdelijke studentenwoningen staan heeft studentenhuisvester Vestide (onderdeel van Woonbedrijf) 78 nieuwe studentenwoningen geplaatst. Het project op het terrein nabij de Berenkuil werd in een recordtempo afgerond: binnen 1 jaar tijd van plan op papier naar sleutel voor de student.

Kans verzilverd voor extra woonruimte voor studenten
"Zeker nu de studentenaantallen groeien en de krapte op de woningmarkt toeneemt, is de behoefte aan extra woonruimte voor studenten groot", vertelt Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder. "We zagen een kans om op deze plek snel tijdelijke studentenwoningen toe te kunnen voegen. Die kans hebben we meteen verzilverd. Binnen 1 jaar gingen we van plan op papier naar sleutel voor de student. We zijn blij dat we 78 studenten, zowel internationaal als regulier, een fijne woonplek kunnen geven."

Goed nieuws voor studenten en voor de stad
"Eindhoven groeit als stad", vertelt Mieke Verhees, wethouder gemeente Eindhoven. "Tijdelijke woningbouw is een manier waarmee snel woonruimte toegevoegd kan worden. Want er is meer woonruimte nodig, ook voor studenten. Woonbedrijf heeft in samenwerking met de gemeente in rap tempo, binnen één jaar, gezorgd voor een complex waar 78 studenten fijn kunnen wonen. Dat is goed nieuws voor studenten en voor de stad!"

Soepel bouwproces, snelle doorlooptijd
In 2019 plaatste Woonbedrijf al 300 tijdelijke studentenwoningen op het terrein nabij de Berenkuil. Begin 2022 ontstond het idee om, gezien de toenemende vraag naar woonruimte voor studenten, op korte termijn een extra woonblok toe te voegen van 78 studentenwoningen. Samen met de gemeente Eindhoven en Daiwa House Modular Europe zorgde Woonbedrijf voor een soepel bouwproces en een snelle doorlooptijd. In september ging de eerste schop in de grond, eind oktober werden de eerste woningen geplaatst. Nog voor Kerstmis kregen de bewoners hun sleutel.

Over de woningen
Het gaat om 1 bouwblok van 4 verdiepingen bestaande uit 78 studio's van 3 bij 6 meter (18m2) met een eigen keuken en badkamer met toilet. De studio's zijn niet aangesloten op gas, de verwarming en warmwatervoorziening is elektrisch. Op het dak liggen zonnepanelen. De huurprijs is 687 euro per maand, inclusief energiekosten, water, internetaansluiting en servicekosten. De studenten kunnen huurtoeslag aanvragen. De woningen mogen er blijven staan tot 2035. Daarna zoekt Woonbedrijf naar een nieuwe locatie om de woningen te plaatsen. Daar krijgen ze dan een tweede leven.