Het voorjaar is begonnen. Het moment om met je tuin aan de slag te gaan. Wij worden blij van mooie groene tuinen met planten en bloemen! Een groene tuin is goed voor het milieu en de dieren, maar ook voor hoe je woont, je gezondheid en misschien wel je portemonnee. Ook wij zijn bezig met groene voor- en achtertuinen.

Woonbedrijf werkt aan duurzame woningen en buurten. Bijvoorbeeld door bouwmateriaal
opnieuw te gebruiken en gasloze woningen te bouwen. We werken ook aan de ‘natuurlijke stad’: het zorgen voor en versterken van groen en biodiversiteit in de stad. Biodiversiteit betekent alle planten, dieren en leefgebieden.

Groene plekken in de stad

"Openbaar of stads groen is steeds belangrijker", zegt Raymond Heister, specialist Vastgoedbeheer. "Is dat er niet of te weinig? Dan zie je de gevolgen, zoals droogte en hittestress. Zeker in de stad." Even geleden maakte de gemeente Eindhoven groene plekken in de binnenstad. Zoals aan de Emmasingel en op het Clausplein. "Er is ook onderzocht naar wat deze plekken met de biodiversiteit doen. Eerder hoorde je vooral: ‘groen is goed of gezond voor je’. Maar nu zijn er cijfers en
resultaten die laten zien waarom het zo belangrijk is."

Een koelere woning

Dit soort planten zijn ook belangrijk in tuinen bij huizen. "Om bij te dragen aan de ‘natuurlijke stad’",
zegt Raymond. "Maar het heeft ook veel voordelen voor bewoners zelf. Een groene tuin zorgt voor een koeler huis in de zomer. Ligt je tuin vol met tegels? Dan worden die heet en die warmte straalt door naar je huis. Groen werkt verkoelend en kost je geen elektriciteit, bijvoorbeeld voor een airco. Ook vangt een groene tuin regen goed op. En groen is goed voor je gezondheid."

Afspraken over ontstenen

Wat doen wij met voortuinen? "We halen stenen weg bij huizen die leeg
staan. Maar dat gebeurt nog niet overal hetzelfde. Soms is het alleen de voortuin, soms ook de achtertuin. Soms halen we 30% tegels eruit, soms 50%. We maken daar nu duidelijke afspraken over, ook met andere woningcorporaties. Zodat we vanaf de zomer overal hetzelfde werken."

Idee voor een basistuin

Voor nu is het idee om de helft van de stenen in de voor- en achtertuin weg te halen. En de tuin zo opleveren dat de bewoner aan de slag kan met een groene tuin. Raymond: "We willen de
tuin niet helemaal inrichten. Maar misschien leveren we een basistuin op. Of geven we bewoners
ontwerpen en tips mee. Dat werken we nog uit." Ook kijken we naar stichtingen of mensen die iets doen in tuinieren. "Sommige bewoners hebben weinig tijd, geld of een fysieke handicap, waardoor een tuin bijhouden moeilijk is."

Vogels

Wil je vogels in je tuin? Dan zijn er 3 zaken nodig: voedsel en water, een plek op te schuilen en om te broeden. Ook je balkon kun je vogelvriendelijk maken! Op www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting/tuininspiratie vind je meer informatie.

Groen in je eigen buurt

Veel buurtorganisaties zijn bezig met groen in de buurt. Zo is in de Achtste Barrier een deel van het park omgetoverd tot een prachtige bloementuin (www.achtsebarrier.nl/web/bloementuin). In Bennekel de werkgroep ‘Groen Bennekel’ actief. En in Stratum helpen bewoners elkaar met klussen, bijvoorbeeld het in orde maken van je tuin via ‘Stratum helpt’.