De vroegere Pastoor van Arsschool aan de Barrierweg 180 in Eindhoven krijgt een andere functie. Woonbedrijf gaat de school uit 1929 verbouwen. In de school komen 7 huurappartementen. Aannemer Ballast Nedam Zuid is inmiddels gestart met de verbouwing. Alle woningen zijn bestemd voor 1 of 2 personen en zullen eind 2023 klaar zijn.

Van schoolgebouw naar appartementengebouw
Het vooroorlogse gebouw heeft cultuurhistorische waarde en daarom behouden we heel veel elementen, zowel binnen als buiten. De buitenzijde van het schoolgebouw blijft bijna hetzelfde. Het metselwerk wordt schoongemaakt. Ook de ramen en de raamverdeling blijven ongeveer gelijk. De raamkozijnen worden voorzien van dubbelglas. De hoofdingang komt weer aan de voorkant, waar die vroeger ook zat. De brievenbussen hangen aan de zijkant. Aan de voorkant komt ook een aparte ingang naar de bergingen.

Binnen in de school blijven ook monumentale elementen behouden, zoals de gangen en het trappenhuis. Ze worden natuurlijk wel geschilderd. Er is geen lift aanwezig.

De oude klaslokalen worden verbouwd tot 7 appartementen: 6 met 1 slaapkamer (ongeveer 45 m² groot) en 1 met 2 slaapkamers van 60 m2 groot. De appartementen hebben een woonkamer met open keuken, 1 of 2 slaapkamer(s) en een badkamer. Deze appartementen zijn geschikt voor 1 of 2 personen. De exacte huurprijzen zijn nu nog niet bekend maar de appartementen met 1 slaapkamer kosten minder dan 647 euro. De huur van het grotere appartement met 2 slaapkamers is minder dan 693 euro. Huurtoeslag aanvragen is mogelijk. Let op: al deze prijzen zijn zonder servicekosten (prijspeil 2023).

Duurzame appartementen in het groen
De appartementen aan de Barrierweg zijn straks energiezuinig en hebben energielabel A. Er is een gezamenlijke warmtepomp die zorgt voor de verwarming van de appartementen. De bewoner kan de warmte wel zelf regelen. Een meter houdt het gebruik voor elke bewoner bij. Voor het warme water heeft elk appartement een eigen boiler.

Achter dit gebouw ligt nog een school die Woonbedrijf gaat verbouwen: de oude Paletschool aan de A. du Hamelstraat. Tussen de scholen in, liggen nu nog grote schoolpleinen met stoeptegels. Hier komt straks een groene gezamenlijke binnentuin voor de bewoners van de beide verbouwde scholen. De grote bomen blijven staan. Woonbedrijf wil zo meer groen in de buurt brengen.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe huurappartementen.