We krijgen vaak de vraag: hoe zit het met het huisvesten van vluchtelingen? Vooral nu er door de oorlog in Oekraïne meer vluchtelingen naar Nederland komen. Hieronder leggen we uit hoe we samen met andere organisaties voor hen zorgen voor een fijne woonplek.

Oekraïense vluchtelingen hebben een speciale status. Vanwege de oorlog in hun land hoeven zij geen asiel aan te vragen om hier te zijn. Zij krijgen tijdelijke bescherming door een richtlijn van de Europese Unie. De gemeenten hier zijn verantwoordelijk voor de opvanglocaties. Zij zoeken hierin vaak de samenwerking op met woningcorporaties, zo ook met Woonbedrijf.

Inzet van verkoop- en sloopwoningen

Wij vangen deze mensen graag op. Maar we weten ook dat de woningnood erg hoog is. We willen niet dat hierdoor nóg meer druk ontstaat voor andere woningzoekenden. Daarom zetten we géén reguliere huurwoningen in. Maar woningen die anders niet verhuurd zouden worden: sloop en verkoopwoningen. We stellen hiermee de sloop of verkoop van deze woningen uit.

Veilig, heel en schoon wonen

Natuurlijk zorgen we vooraf dat deze woningen veilig, heel en schoon zijn. Voor deze woningen hebben we een afspraak met de gemeente. Die zorgt, samen met partners, dat de Oekraïense vluchtelingen in deze woningen terecht kunnen. We vragen geen huur voor deze woningen. De gemeente betaalt de kosten om er te kunnen wonen, zoals licht en water. De gemeente krijgt hiervoor geld van de overheid. Tot nu toe hebben we zo'n 44 woningen aangeboden aan de gemeente. De meeste staan in Eindhoven.