Op de locatie aan de Lange Kruisweg waar vroeger basisschool de Gansepoel stond, is nu ruimte voor nieuwe woningen. Woonbedrijf ontwikkelt en bouwt hier 56 huurappartementen voor 1 of 2 personen. BAM Wonen is net gestart met de bouw. De appartementen zijn rond de zomer van 2024 klaar.

Bouwen voor 55-plussers uit de buurt
Het is een zeer bijzonder project want Woonbedrijf bouwt hier voor de buurt. We willen de bewoners van 55 jaar of ouder uit de wijken d'Ekker en Oranjewijk in Veldhoven een kans geven om gelijkvloers te gaan wonen. Zij krijgen daarom voorrang, als ze een grote huurwoning voor een gezin achterlaten. Zo hoopt Woonbedrijf dat onze huidige bewoners nog vele jaren in hun geliefde buurt kunnen blijven wonen. Als zij verhuisd zijn, komen er weer woningen vrij die we kunnen verhuren aan gezinnen. Dus het biedt vele kansen voor jong en oud.

Start bouw
Op woensdag 21 juni 2023 vierden we de officiële start van de bouw. Marieke Franken, directeur van Woonbedrijf, wethouder Caroline van Brakel en Jeffry Savelkoul, directeur van BAM Wonen gaven het startsein door de eerste paal te boren. Zo legden zij het fundament aan voor de 56 appartementen. Er waren ook veel buurtbewoners aanwezig die dit spektakel graag wilden zien.

"Fijn dat Woonbedrijf in d'Ekker in Veldhoven een bijdrage kan leveren aan de grote vraag naar woningen door hier duurzame en betaalbare huurwoningen te realiseren. Een groot deel van de appartementen verhuren we aan 55-plussers uit de wijken d'Ekker en Oranjewijk in Veldhoven. Zo maken we het mogelijk dat zij in hun eigen buurt vlak bij hun eigen netwerk kunnen blijven wonen. Dan komen grote gezinswoningen vrij, die we dan aan een gezin kunnen verhuren," aldus Marieke Franken.

Wethouder Caroline van Brakel is ook erg blij met de ontwikkeling: "Bouwen voor de buurt en bouwen met de buurt. Bij de ontwikkeling van het plan is de buurt nauw betrokken. Zowel over de ligging van de gebouwen als de inrichting van het gebied hebben betrokken bewoners meegepraat. Met een prachtig resultaat."


Dit project is onderdeel van WoonST
Wat betekent dat? 13 woningcorporaties en 9 gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) bundelden hun krachten en maakten samen een plan voor een gestandaardiseerde sociale huurwoning: WoonST. Het doel is om met lagere bouwkosten en een sneller bouwproces meer betaalbare, duurzame en sociale woningen in de regio te bouwen. Er is namelijk een enorme vraag naar woningen. Zo helpen we meer mensen, sneller aan een woning en neemt de krapte op de woningmarkt af.

Jeffry Savelkoul: "WoonST komt op stoom! Inmiddels hebben we 3 projecten in uitvoering en meerdere projecten in ontwikkeling. Er is een groot te kort aan woningen en door initiatieven als WoonST kunnen we als sector meer en sneller woningen ontwikkelen en bouwen dan traditioneel. Het project Gansepoel kenmerkt zich door de subtiele inpassing in het park, waardoor je niet direct merkt dat het een gebouw van 7 verdiepingen is."

Over de appartementen
Het gebouw wordt 7 verdiepingen hoog en staat in het midden van de groene locatie. Aan de gevels van het gebouw komen klimplanten. Dat is een mooie overgang naar de groene openbare ruimte met grote bomen.

Alle appartementen zijn ongeveer 65 m2 groot. Ze zijn gasloos en worden verwarmd door een warmtepomp. Ze hebben een ruime woonkamer over de volle breedte van de woning. Er is een open keuken en balkon. De appartementen hebben ook 2 slaapkamers, een badkamer, een apart toilet en een ruime technische ruimte.

Klik hier voor meer informatie over de appartementen en de verhuur aan buurtbewoners.