In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Daarvoor bieden wij de eerste bewoners nu een nieuwe cv-ketel met een warmtepomp en zonnepanelen aan. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en is dus goed voor het milieu. Én bewoners besparen op hun energiekosten.

De warmtepomp is een aanvulling op de gasgestookte cv-ketel. Hiermee bespaar je gas. De zonnepanelen wekken gratis energie op voor de elektriciteit voor de warmtepomp. Het systeem vermindert de CO2-uitstoot met 50%. En bewoners besparen op hun energiekosten. Veel voordelen dus!

Proef in de wijk Rapenland

We deden eerst een proef met dit systeem, om ervaring op te doen. Werkt het goed en hoe bevalt het bewoners? Zo onderzochten we of we dit systeem meer kunnen inzetten. In 40 huizen in de Eindhovense wijk Rapenland plaatsten we in het najaar van 2019 een cv met warmtepomp en zonnepanelen. En deze proef bleek geslaagd! Een hybride systeem en zonnepanelen zijn nu de nieuwe standaard. Ook de overheid heeft nu besloten dat dit vanaf 2026 de standaard is.

Besparing op energiekosten

Wij betalen de kosten van de warmtepomp en het plaatsen ervan. De extra kosten voor de zonnepanelen worden verrekend via de servicekosten. In dit bedrag zitten de kosten voor onderhoud, verzekeringen en storingen. Maar die kosten verdienen bewoners terug met een besparing op energiekosten. Hoe hoog de besparing per huishouden is, berekent de leverancier van de zonnepanelen: 365zon.

Zonnepanelen

We bieden het systeem aan bij mensen van wie de cv-ketel aan vervanging toe is. En van wie het huis geschikt is voor een warmtepomp en zonnepanelen. In maart vorig jaar kregen de eerste bewoners een brief met het aanbod. Hebben mensen interesse? Dan komt 365zon langs voor zonnepanelen. Die geeft advies over zonnepanelen op maat en bespreekt het financiële plaatje. Bewoners kunnen kiezen voor 6, 8, 9 of 10 zonnepanelen.

Warmtepomp

Hierna meldt 365zon de bewoner aan voor de warmtepomp. Leverancier Feenstra komt dan langs voor een adviesgesprek om de woning te bekijken. Die berekent ook wat de besparing is. Of de woning geschikt is, hangt af van het aantal personen dat er woont. Ook het elektriciteiten gasverbruik tellen mee.

Lange levertijd op zonnepanelen

Helaas hadden we de afgelopen maanden last van lange levertijd op de zonnepanelen. Hierdoor kregen veel bewoners wel een warmtepomp, maar geen zonnepanelen. Vervelend, want hierdoor hadden ze niet de voordelen van energie- en kostenbesparing. Dit willen we voor alle volgende bewoners voorkomen. Daarom zorgt 1 leverancier volgend jaar voor de warmtepomp én zonnepanelen. De rest van dit jaar draaien we de werkzaamheden om: we leggen eerst de zonnepanelen en dan pas komt de warmtepomp.

De cv-ketel in het het huis van Martin en Nadya was aan vervanging toe. Toen Feenstra met het aanbod van een warmtepomp en zonnepanelen kwam, was Martin meteen enthousiast. "Ik heb mijn hele leven al interesse in energie. Ook vanuit duurzaamheid. Dus ik zei meteen ‘ja’ op het aanbod."

De warmtepomp werd in mei vorig jaar geplaatst, de 8 zonnepanelen in augustus. Met de zonnepanelen ging het even mis. "De installateur had in het plafond geboord en een afvoerleiding geraakt. Het water drupte in de meterkast. Om dat te repareren moest de hele vloer open gekapt worden. Dat was een toestand!"

Gelukkig is dat nu opgelost en zijn Martin en Nadya heel blij met hun keuze. Zeker toen ze hun gaskookplaat vervingen door inductie. "Wat scheelt dat veel! We verbruiken nu 60% minder gas. En we leveren elektriciteit terug door de zonnepanelen." Hun verbruik in gas is dus flink naar beneden gegaan. Maar ook die van elektriciteit. "Al komt dat ook door de energiecrisis", zegt Martin. "Door de hoge energieprijzen zijn we zuiniger geworden. Het voordeel daarvan is dat we nu zien hoeveel we kunnen besparen. Ook met kleine beetjes."