In de wijk Woenselse Heide aan de Lauwerszeeweg renoveren en verduurzamen we 90 appartementen. We isoleren het dak en de gevel en plaatsen extra isolerend glas. Ook vervangen we de gezamenlijke cv-ketel door een elektrische warmtepomp. Hierdoor is het gebouw in één keer van het gas af.

Op dit moment is de binnentuin van het gebouw een bouwplaats. De appartementen staan in de steigers. In de woningen zijn alle spullen aan de kant geschoven en bedekt met plastic. In april dit jaar begon KnaapenGroep met de werkzaamheden. Als alles goed verloopt, is alles dit najaar klaar.

Werkzaamheden in de appartementen

Alle appartementen krijgen een nieuwe badkamer en een nieuw toilet. Ook vervangen we de rioleringen. De keuken vervangen we als die ouder is dan 15 jaar en als bewoners dat zelf willen. We plaatsen HR++ glas en een nieuw ventilatiesysteem. Ook vernieuwen we het verwarmingssysteem en komen er nieuwe radiatoren. De balkondeur wordt vervangen en bewoners krijgen een videofoon.

Renovatie van het gebouw

Van het gebouw vervangen en isoleren we het dak en de gevel. Ook onderhouden we de lifthallen en schilderen de algemene ruimtes. De gezamenlijke cv-ketel maakt plaats voor een elektrische warmtepomp. Hierdoor is het gebouw in één keer van het gas af. Dit is een extra stap in het duurzaam maken van de woningen. Die krijgen dan gemiddeld energielabel A+.

Tante Keet

Elke dinsdagochtend is er een inloopuur voor bewoners. Bewonersbegeleiders beantwoorden dan vragen. En er is Tante Keet, een containerruimte die gezellig is ingericht. Hier kunnen bewoners even de werkzaamheden thuis ontsnappen, een kop koffie drinken of terecht voor informatie.

Marion woont nu 7 jaar aan de Lauwerszeeweg. Op 4 mei zijn de werkzaamheden in haar appartement begonnen. "Ik ben weken van tevoren al begonnen met het inpakken van spullen", vertelt ze. "Dat was wel vermoeiend. Voor veel mensen hier, want we zijn allemaal de jongsten niet meer." Ook moet ze elke dag spullen op haar bed leggen en die er ’s avonds weer af halen. "Het is maar een kleine woning. Ik heb geen plek om die spullen tijdelijk ergens neer te zetten, want dan staan ze in de weg voor de vaklui."

Toch is ze heel blij met de renovatie. "Die is hard nodig! Het sanitair was oud en mijn keuken had nog van die bruine tegeltjes. De dopjes van mijn verwarming zaten met plakbandjes vast. Keukenlades gingen niet meer dicht. Sommige stopcontacten werkten niet meer. Echt oud dus." Haar keuken is al vervangen. Ook de balkondeur, radiatoren en ramen zijn vernieuwd. Met de badkamer zijn ze nu bezig.

Over Knaapen is ze heel tevreden. "De vaklui gaan heel netjes met spullen om en letten goed op. Ik ben ook veel thuis, dus kan zien wat er gebeurt."