We lopen een middag mee met onze nieuwe beheerder Henny Zink. Hij werkt sinds maart dit jaar in de wijk Tongelre. Hij stelt zich graag voor en laat meteen zijn werk in de buurt zien.

Henny werkt nog niet zo lang bij Woonbedrijf, maar zijn rol als buurtbeheerder bevalt hem goed. "Vooral de combinatie van binnen en buiten werken", zegt hij. "Ik let als buurtbeheerder vooral op leefbaarheid. Of zaken veilig, schoon en heel zijn. Ik lever ook woningen op en geef de sleutels aan nieuwe bewoners." Henny kent inmiddels al wat buurtbewoners. "Nu het warmer wordt, zijn mensen meer buiten en maak je sneller een praatje." Maar ook via activiteiten leert hij bewoners kennen. "Met Pasen organiseerde het CKE (Centrum voor de Kunsten in Eindhoven) een activiteit voor kinderen hier. Dat was voor mij ook een leuke manier om mensen te leren kennen."

Er staan 6 flats, de Vlinderflats, die zijn gebouwd in 1968. "Er wonen hier allerlei mensen", zegt Henny. "Van jong tot oud en met allerlei culturele achtergronden. De flats zijn pas geschilderd. Dat hoort bij het groot onderhoud." Wat vooral speelt in de buurt is last van vuilnis buiten. "Dat staat hier vaak naast de ondergrondse containers. Maar ook in de hallen van de flats staan vaak spullen. Mensen dumpen helaas veel daar."

Ook nu komen we veel vuilnis tegen. "Dat is bijna dagelijkse kost hier", zegt Henny. "Heel vervelend, want het stinkt en zorgt voor ongedierte. Soms bellen bewoners ons hierover. Maar het is de taak van de gemeente om dit vuilnis op te ruimen. Je kunt als bewoner het beste de BuitenBeter-app downloaden. Via die app maak je snel en gemakkelijk een melding bij de gemeente. Ook wij gebruiken die app." Binnenkort komt er volgens een Henny een klein milieustraatje. "Met bakken waar je je afval geschieden kunt weggooien. En deze ondergrondse containers gaan weg."

Henny gaat langs bij een bewoonster die overlast ervaart van haar bovenburen. "Van de kinderen, die rennen de hele tijd rond", zegt ze. "En de tv staat vaak hard. Ik draai veel nachtdiensten, dus dat is heel vervelend als ik wil slapen." Het probleem speelt al langer. "Ik heb een hele tijd geleden al met bovenburen gepraat, samen met een woonconsulent. Toen was het even rustig. Maar sinds een tijd is er weer herrie." Henny wil graag zelf het geluid horen, maar helaas zijn de bovenburen niet tuis. "Als ik het zelf gehoord heb, kan ik pas oordelen. Als het echt overlast is, overleg ik met de woonconsulent. Over wat er eerder is besproken. En dan ga ik langs bij de bovenburen. Leefgeluiden zijn prima, maar die moeten niet te hard zijn of de hele dag doorgaan."