Woonbedrijf bouwt 735 studentenwoningen op het terrein van de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e). We vinden het belangrijk dat de studenten zich straks thuis voelen in hun woon- en leefomgeving. En elkaar kunnen ontmoeten. Hiervoor is een betrokken community nodig. Met deze ‘community building’ zijn we nu al aan de slag!

Op het TU/e-terrein bouwen we niet alleen woningen. We bouwen ook aan een community. "Een soort leefgemeenschap, waarin je elkaar ontmoet, elkaar inspireert en verbindt", legt Rachel van de Greef uit. Zij werkt als community-bouwer in dit project. "We willen een omgeving bouwen waarin studenten oog hebben voor elkaar en elkaars welzijn. Studenten kunnen eenzaam zijn. Dat kwam vooral in de coronatijd naar voren. We willen graag bijdragen aan het gevoel van samenzijn."

LOT Community

Daarom is er LOT Community. Medewerkers van Vestide (de studentenhuisvester van Woonbedrijf) betrekken huidige en toekomstige studenten bij de nieuwbouw. Zij denken mee na over de nieuwbouw en community.

20 ambassadeurs

Via de kerstmarkt en open dag van de TU/e zijn er 20 ambassadeurs gevonden. Dit zijn Nederlandse en internationale studenten die aan de TU/e (gaan) studeren. "Zij vormen de basis en start van de community", zegt Karin van de Putte, senior woonconsulent van Vestide. "Met hen hebben we 4 online sessies. De eerste is in april geweest en was een kennismaking."

Samenkomen in de Makerspace

Om studenten te bereiken en om samen te komen, is er de Makerspace. Een tijdelijke ontmoetingsruimte aan het bouwterrein waar je de bouw kunt volgen. De Makerspace is sinds mei in gebruik en er worden activiteiten gepland. Leuk weetje: alles binnen is er knalgeel, ook de meubels. Rachel: "Een felle, vrolijke kleur die lekker opvalt!"

Werken met jonge mensen

"Het is zo’n leuk project", vertelt Karin enthousiast. "We leven in een maatschappij die veel en snel verandert. We moeten blijven luisteren en leren. Daarom is het ook leuk om met jonge mensen te werken. En eens buiten de lijntjes te denken." Rachel vult aan: "Er wonen straks 735 studenten. Onze wens is dat er uiteindelijk minstens 100 actieve bewoners zijn. Dus studenten die naar een event komen of mee nadenken over activiteiten."

Elkaar ontmoeten

In de nieuwbouw is al rekening gehouden met ‘ontmoeten’. Alles wordt zo gebouwd dat je veel mensen tegenkomt. Er komen ook gemeenschappelijke ruimtes. Die richten we straks met studenten in. Al denken we nu al na over activiteiten die hierin passen. En die passen bij het thema welzijn en de behoefte van studenten. Rachel: "Denk aan gezond en betaalbaar eten, een huisarts of tandarts, een fietsenmaker, yoga… En iets wat nog niet op het terrein te vinden is."

Meer informatie

Meer weten over de nieuwe studentenwoningen? Kijk dan op www.woonbedrijf.com/News/2923. Voor meer informatie over LOT Community kijk op www.lotcommunity.nl.

Bhuvan Vankadari komt uit India. Hij volgt nu 1,5 jaar de opleiding Computer Science and Engineering aan de TU/e. Bhuvan is een van de ambassadeurs van de LOT Community. "Ik vind het leuk om andere mensen te ontmoeten en samen te creëren. En het is mooi om onderdeel te zijn van zo’n groot en betekenisvol project."

Toen Bhuvan net in Nederland was, woonde hij even in een studentenhuis. "Daar was amper contact met elkaar. Samen koken of een praatje maken gebeurde niet. Dat vond ik niet fijn. Dat liet me wel zien hoe belangrijk een community is. Zodat je anderen kunt ontmoeten en samen geniet van je tijd hier."