Onder de Pannen is een landelijk initiatief om mensen aan tijdelijke woonruimte te helpen. Vanaf januari 2023 is er een proef in Eindhoven waar Woonbedrijf aan meedoet. WIJeindhoven voert deze proef uit.

Onder de Pannen biedt economisch daklozen hulp bij het vinden van een woonplek. Dat zijn mensen met een inkomen, maar die hun huis zijn kwijtgeraakt. Door bijvoorbeeld een scheiding, schuld of faillissement. Zij kunnen niet (meer) bij vrienden of familie terecht. Sinds dit jaar kunnen inwoners van de gemeente Eindhoven een kamer verhuren aan deze mensen. Of je nu koopt of huurt, inkomen hebt of een uitkering.

Verhuur je leegstaande kamer

Ook bewoners van Woonbedrijf kunnen een leegstaande kamer verhuren. Je moet hiervoor wel aan voorwaarden voldoen. Zoals minstens 2 jaar in je woning wonen en geen (overlast)meldingen hebben. Ook heb je minimaal 2 slaapkamers, waarvan er 1 over is.

Een goede match

Samen met WIJeindhoven beslis je wie er bij je komt wonen. Gedeelde voorkeuren, wensen en verwachtingen en kennismakingsgesprekken zorgen voor een goede match. Ken je zelf iemand die tijdelijk dakloos is? Dan kun je je als duo aanmelden. Na toestemming van Woonbedrijf teken je een overeenkomst voor maximaal 1 jaar.

Overmaken van de huur

WIJeindhoven bepaalt via een puntensysteem de hoogte van de huur voor degene die bij je inwoont. WIJeindhoven zit tussen de bewoner en onderhuurder in. Zo ben je er zeker van dat je huur wordt overgemaakt. Heb je een uitkering of toeslag? Dan word je hier niet op gekort. WIJeindhoven heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeente en uitkeringsinstanties.

Win-win

Het zorgt voor een winwinsituatie! Jij als bewoner verdient wat extra en je helpt een stadsgenoot. Degene die bij je inwoont heeft een jaar rust en ruimte om zijn/haar leven weer op orde te krijgen. En te zoeken naar vaste woonruimte.

Meer informatie, ook over de voorwaarden en aanmelding, vind je op www.onderdepannen.nl.