Bewoners met een tuin kunnen in deze tijd de tuin winterklaar weer maken. Met deze handige en praktische tips weet je zeker dat je niets vergeet.
1. Waterleidingen controleren
Controleer allereerst je waterleidingen. Sluit de hoofdkraan goed af. Staat er geen tocht op? Dan kan het sneller bevriezen. Heb je een buitenkraantje? Tap deze en de leidingen dan leeg voor het winterseizoen. Denk ook aan die in de garage of schuur. Hoe je dit doet? Klik hier.
2. Tuinmeubels beschermen in de winter
Sla je houten of kunststof tuinmeubels op een droge, vorstvrije plek op. Zo voorkom je schimmel of dat kunststof scheurt. Geen ruimte over? Gebruik dan een beschermhoes die je over je tuinmeubels heen trekt. Let er bij houten meubels wel op dat er zuurstof bij kan, zodat het hout kan blijven ademen.
3. Laat bladeren liggen voor de dieren
De meeste mensen ruimen bladeren op. Je kunt ze ook laten liggen. Veeg de herfstbladeren op een hoop in een loze, ongebruikte hoek in je tuin. Een donkere hoek naast het schuurtje bijvoorbeeld, of een strook onder een heg. Leg er wat zware takken op zodat het blad niet snel wegwaait. In deze bladerhoop zullen insecten zich gaan verschuilen. In de winter komen er hongerige vogels op af.
4. Haal planten in pot binnen of pak ze in
Heb je planten in een pot? Haal ze naar binnen, ze kunnen niet tegen vorst. Zet ze in huis of de schuur. Blijf de planten ook in de winter water geven. Je kunt sommige planten ook inpakken tegen de vorst. Hier zijn verschillende materialen voor geschikt, zolang het maar ademt. Vergeet ook hier niet om op tijd water te geven.
5. Een schone dakgoot en regenpijp
De bladeren waaien weer van de bomen… en in je dakgoot. Dit zorgt soms voor een verstopte regenwaterafvoer. Verwijder bladeren uit de dakgoot zodat het water goed kan weglopen. Je kunt ook gebruik maken van de regeling ‘volle dakgoten’ van Woonbedrijf. De regeling geldt voor bereikbare dakgoten en bij een risico op overstroming of schade. ‘Onbereikbare’ dakgoten, bijvoorbeeld hoog in een flatgebouw, maken wij altijd voor je schoon.
Extra tip: Plaats een voederhuisje in plaats van een vogelhuisje
Wil je geen nest in je tuin, maar wel genieten van vogels? Dan kun je kiezen voor een voederhuisje. Voederhuisjes geven vogels geen onderdak, maar wel voer. In de winter vinden de weg naar een voederhuisje snel. Zo doe je nog iets goed voor de natuur.