Woonbedrijf verhuurt ook woningen aan studenten. Dit doen we onder de naam Vestide. Elk jaar hebben we 2 verhuispieken, in de zomer en winter. In totaal verlaten elk jaar zo’n 900 buitenlandse studenten hun woning van Vestide. En daar komen weer 900 nieuwe studenten in. Verhuurconsulenten Karin Noll en Eva Diesveld vertellen hoe dit werkt.

Zomerpiek

Elk jaar opnieuw heeft Vestide een ‘zomerpiek’: 600 huuropzeggingen en eindopnames, 600 kamers schoonmaken, 600 nieuwe contracten, 600 sleutels uitdelen en veel communicatie en e-mails. Van juni tot en met augustus. Al deze buitenlandse studenten verlaten in de zomer hun woning en er komen nieuwe studenten terug. Zij blijven hier een half jaar of een jaar. En sommigen 2 jaar.

Kamers inspecteren

De contracten van de buitenlandse studenten eindigen meestal eind juli. "Begin juli maken we de contracten voor de nieuwe studenten al", zegt Karin. "Bij de studenten die vertrekken, doen we een 1e opname in hun woning. We bekijken de technische staat en vertellen hoe ze de woning moeten achterlaten. De kamers voor buitenlandse studenten zijn allemaal gemeubileerd. We controleren of alles nog veilig, heel en schoon is. Is dat niet zo? Dan kunnen we een deel van de borg van die student inhouden. Elke kamer wordt daarna schoongemaakt door Fonville en we zorgen voor nieuw beddengoed."

Winterpiek met 300 studenten

Er is ook een winterpiek met buitenlandse studenten. Zij gaan na een half jaar studeren weer terug naar huis. De hele riedel begint dan opnieuw, in december. Maar dan met 250 tot 300 studenten. Om de 2 jaar is er een extra grote zomerpiek. Dan vertrekken ook de studenten met een contract voor 2 jaar.

Studeren aan de TU/e of Fontys

De buitenlandse studenten komen studeren aan de Technische Universiteit of Fontys. Met deze scholen hebben we afspraken. "Zij geven de studenten een boekingaccount. Daarmee kunnen ze bij Vestide een gemeubileerde kamer huren. Ze loggen hiermee in op de website van Vestide. Ze zien dan de kamers die gekoppeld zijn aan de TU/e of Fontys. Dit zijn gebouwen aan o.a. de Marconilaan, de Lismortel, het Lombokpad, de Pisanostraat en de Cederlaan."

Veel eerstejaarsstudenten

Voor 95% bemiddelen we eerstejaarsstudenten. Maar ook buiten de pieken worden er woningen geboekt door buitenlandse PHD’ers (studenten die promoveren) en masterstudenten. Die kunnen daar blijven wonen zo lang ze voltijd student zijn aan de TU/e.

Werken met vakantiekrachten

De zomer- en winterpiek worden met veel medewerkers van de afdeling Verhuur gedaan. Van huuropzegging tot aan de sleutels uitreiken. "Het is een heel leuk, maar pittig traject", zegt Karin. "Want ook de verhuur van niet-gemeubileerde woningen gaat door. Gelukkig werken we in de zomerperiode met vakantiekrachten. Dat zijn vaak zelf ook studenten. Daar hebben we heel goede ervaringen mee! Na elke piek bespreken we wat goed ging en wat beter kan. Zodat we elk jaar verbeteren. Het is heel fijn dat steeds meer digitaal en automatisch gaat. Dat werkt en snel heel nauwkeurig."

Nederlandse studenten

Hoe zit het met Nederlandse studenten? "Die piek is minder groot", zegt Eva. "De meeste Nederlandse studenten blijven een paar jaar. Zij hebben een contract voor de tijd dat ze voltijd studeren aan een onderwijsinstelling. We controleren ieder jaar of dit nog het geval is."

Bekijk hier een leuk Facebook filmpje over de zomerpiek van Vestide.