Heb je een kleine reparatie? Dan komen de vakmensen van onze Bouwservice bij je langs. De grotere reparaties en klussen doen 4 samenwerkingspartners voor ons. Dit zijn Groenen Bouw & Onderhoud, Van der Meijs Renovatie & Onderhoud, Aannemersbedrijf Van Rijswijck en KnaapenGroep. In de komende edities van Buurten gaan we op pad met een vakman van een van deze bedrijven. Deze keer met Ferdy te Baerts, werkzaam bij Van Rijswijck.

Ferdy werkt 2,5 jaar bij Van Rijswijck en doet allerlei klussen. "Van het slopen en plaatsen van keukens en badkamers tot allerlei reparaties", zegt hij. "Lekkages opsporen en repareren, dakramen vervangen, kitten... Volgende week moet ik gaten in een huis opsporen en dichten. Vanwege een rattenplaag." Samen met nog 3 of 4 collega’s werkt hij in de bewoonde woningen van Woonbedrijf. Een ander team doet klussen en reparaties in lege woningen.

De eerste klus deze ochtend is in een woning in Woensel-Noord. De bewoners hebben een lekkage. Na hun vakantie troffen ze een muur in de keuken nat en zwart van de schimmel aan. Aan Ferdy de taak om het lek op te sporen en te verhelpen. Hij vindt de oorzaak snel: de dakbedekking van de slaapkamer naar het balkon erboven is te kort. Daardoor loopt regenwater in en langs de muur naar beneden, de keuken in. Ferdy kan het snel maken. Hij verlengt de dakbedekking en werkt het netjes af. "Niet alle lekkages zijn zo makkelijk te vinden en op te lossen. Gisteren had ik er een waarbij de koelkast eruit moest en ik de muur open moest breken. De loodgieter kwam en daarna moest alles weer gemaakt worden."

Het mooie aan zijn werk vindt Ferdy dat hij mensen kan helpen. "En het is altijd een verrassing wat je tegenkomt. Soms staat er in onze tablet meer informatie over een klus, soms niet. Of het blijkt om iets anders te gaan dan er staat." Zo is deels het geval bij het volgende adres. Ook deze woning heeft een lekkage, in de badkamer. De opdracht is om de douche te kitten. Maar ook de glazen wanden blijken weggehaald en moeten worden teruggezet.

Toch heeft hij alles snel gedaan en kan hij door naar het volgende adres. Hij werkt in tijdsblokken. "Tussen 9 en 11 moet ik bij het volgende adres zijn. Ik ben nu snel klaar, dus zijn we er om half 10. Maar ooit duurt een klus langer. Of moet ik onverwacht materiaal halen bij het magazijn. Dus die speling is wel nodig. Als ik een keer veel tijd over heb, bel ik een collega om te vragen of hij hulp nodig heeft."


Als laatste deze ochtend komen we bij een huis waarvan de deur klemt. Ook zit er een scheur in de betonnen drempel voor de deur. De drempel steekt hierdoor wat naar buiten en er zit ruimte tussen de drempel en de vloer. "Daardoor tocht het en er komen ook insecten binnen", zegt de bewoonster.

Met een breekijzer duwt Ferdy het beton zoveel mogelijk terug op zijn plek. Vervolgens kit hij de scheur en de ruimte tussen de vloer en de drempel. Voor de zekerheid zet hij de drempel ook nog vast met een lange schroef, die hij in het beton boort. Daarna stelt hij de deursloten wat bij en oliet ze. Zo gaat ook de deur weer soepel open en dicht.

Logo

Je herkent aannemersbedrijf Van Rijswijck aan dit label dat de vakmannen op hun kleding dragen.