In de vorige Buurten las je over 3 mooie buurttuinen in Eindhoven. Maar ook binnen zijn pareltjes te vinden, in de vorm van buurthuizen. Plekken waar buurtbewoners samenkomen en die zorgen voor verbinding. Er wordt gekletst, gekiend, gelachen, geluisterd, gekaart, geschilderd, gekookt en gefeest. En dat alles dankzij de inzet en energie van veel vrijwilligers.

Bijna elke dag zijn er veel oudere bewoners die elkaar ontmoeten in Steunpunt de Jaguar in Tivoli. Voor een praatje, een activiteit of om iets te vragen. Riky van Herk, Annelies Bazelmans en Willyan Vanhees staan als bestuur voor ze klaar. Samen met andere vrijwilligers. En dat is nodig, want het is er druk!

"68!"… "3!"… De stem van de omroepster schalt door de grote zaal. Zo’n 20 buurtbewoners leggen muntjes op de genoemde getallen. "Ja, tijdens het kienen zijn ze stil", lacht Riky. Ze is nu 8 jaar voorzitter van de beheerstichting van Steunpunt de Jaguar. Samen met Annelies en Willyan vormt ze het bestuur.

Lekker druk

"We hebben vaste activiteiten hier", zegt Riky. "Zoals mozaïeken, schilderen, kaarten, yoga, koersbal, biljarten en kienen. Ook de FNV, KBO en De Zonnebloem komen hier om te vergaderen of voor een activiteit. Gemiddeld zijn er elke week zo’n 150 vaste gasten." Ook verhuren ze zalen aan andere mensen of organisaties. "Laatst was het zo druk dat alle zalen en zelfs de keuken bezet waren", zegt Annelies.

Koken en eten

Er zijn ook losse activiteiten. Zoals koken met kinderen. "Dat is 1 tot 2 keer per jaar, een paar dagen", zegt Riky. "Een groep kinderen van omliggende basisscholen kookt dan hier. Onder begeleiding van oudere buurtbewoners." En 1 keer in de maand is ‘Linda’s meal’. "Linda woont in de Kruidenbuurt en kookt voor buurtbewoners", zegt Annelies. "Zij kunnen zich opgeven en krijgen dan voor € 6,50 een 3-gangenmaaltijd." Ook de feestdagen worden gevierd. Met kerst is er een kerstmarkt waar bewoners spullen kunnen (ver)kopen. Ook een kerstman en verse erwtensoep ontbreken niet!

Mensen laten lachen

Riky en Annelies zijn bijna elke dag in de Jaguar te vinden. "Het is leuk, maar pittig", zegt Annelies. "Alles regelen, poetsen, klusjes doen… Dat hoort er ook bij. Maar ik vind het belangrijk dat het hier netjes is. En vooral gezellig. Als mensen met een glimlach de zaal verlaten, denk ik ‘yes’! En als ik daarbij help door even gek te doen, dan leef ik op." Wil je hier ook aan bijdragen? De Jaguar zoekt nog vrijwilligers. Kijk op www.jaguar55plus.nl voor meer informatie.


Woonconsulent en buurtbeheerder zijn bereikbaar

Vooral voor de ouderen in de wijk is de Jaguar belangrijk. Om elkaar te ontmoeten en er even uit te zijn. Maar ook omdat Fleur (woonconsulent) en Denise (buurtbeheerder) er vaak zijn. Zo zijn ze makkelijk bereikbaar voor bewoners. Riky en Annelies zijn blij met Fleur en Denise. "Ze zijn betrokken en gaan leuk om met mensen. Denise werkt hier nog niet zo lang, maar er is nog nooit een buurtbeheerder geweest die zoveel voor mensen doet. Samen doen ze wat ze kunnen. En dat is fijn samenwerken!"