In de vorige Buurten las je over 3 mooie buurttuinen in Eindhoven. Maar ook binnen zijn pareltjes te vinden, in de vorm van buurthuizen. Plekken waar buurtbewoners samenkomen en die zorgen voor verbinding. Er wordt gekletst, gekiend, gelachen, geluisterd, gekaart, geschilderd, gekookt en gefeest. En dat alles dankzij de inzet en energie van veel vrijwilligers.

Aan tafel zit een actief en trots bestuur: Johan Hendriks, Mirjam Hendriks, Helma Ramaekers, Stefan Ramaekers, Amy van Welie en Monique Jooren. Samen met zo’n 50 vrijwilligers regelen zij alles binnen Orka. "Als bestuur houden we het overzicht en regelen we het beheer en de geldzaken", zegt Johan. Hij richtte Orka in 2013 op. "Het doel is om ontmoetingen en leuke activiteiten voor buurtbewoners te organiseren."

Koken voor buurtbewoners

En activiteiten zijn er genoeg! Elke week kunnen bewoners samen koffie drinken en lunchen, wandelen, taalles en yoga volgen en biljarten. Maar ook elke maand, zoals een kindermiddag, muziekmiddag en -avond, samen eten en bakken met kinderen. "Bingo zit elke maand vol", zegt Mirjam. "Ook koken met kinderen is een groot succes. Die activiteit loopt al 10 jaar. Elke maand koken kinderen voor zo’n 30 buurtbewoners. Zij kunnen zich voor het samen eten inschrijven. Met kerst proberen we altijd voor alle vaste gasten te koken. Dat is een groep van bijna 60 mensen. Een leuke uitdaging en heel gezellig!" En elk jaar is er een pubquiz, een wijkfeest en worden Halloween, Sinterklaas en kerst gevierd.

Een plek voor iedereen

Het bestuur ziet dat Orka heel belangrijk is voor de wijk. "Dat zagen we vooral na corona", zegt Johan. "Mensen wilden elkaar weer ontmoeten. Daarnaast moet er een plek zijn waar bewoners terecht kunnen. En activiteiten voor de mensen die dat nodig hebben."


Even ontspannen

Mirjam noemt het voorbeeld van een man die elke week koffie kwam drinken. "Maar die activiteit zou misschien stoppen, omdat we geen vrijwilliger meer hadden voor die avond. Die man zei met tranen in zijn ogen dat het voor hem het uitje van de week was. Hij had thuis de mantelzorg voor zijn vrouw. Hier kon hij even ontspannen en zijn verhaal delen." Ook voor vrijwilligers is de Orka belangrijk. Mirjam: "Een vrijwilligster zat niet lekker in haar vel en zat veel thuis. Nu doet ze hier goed werk als beheerder en wij zijn haar heel dankbaar."


Dansles voor kinderen

Orka zorgt ook voor mooie herinneringen voor kinderen. Helaas stoppen de dans- en breakdancelessen voor kinderen, omdat de docent verhuist. Dus ben of ken je nog een leuke dansdocent? Mail naar info@orkacentrum.nl.