In de vorige Buurten las je over 3 mooie buurttuinen in Eindhoven. Maar ook binnen zijn pareltjes te vinden, in de vorm van buurthuizen. Plekken waar buurtbewoners samenkomen en die zorgen voor verbinding. Er wordt gekletst, gekiend, gelachen, geluisterd, gekaart, geschilderd, gekookt en gefeest. En dat alles dankzij de inzet en energie van veel vrijwilligers.

t Praathuis in Burghplan

SBOB (Stichting Bewoners Organisatie Burghplan) is al jaren een begrip in de wijk. Bewoonster Tiny Kersten is al sinds 1992 actief, toen de stichting ontstond. Bijna elke dag is ze in ’t Praathuis te vinden, het buurthuis in Burghplan. Ze staat altijd klaar voor iedereen die binnenloopt. Het is maandagmiddag en een vrijwilligster heeft net een grote pan soep gemaakt. Zoals dat elke week gebeurt. Tiny komt binnen en krijgt meteen een kop soep voorgeschoteld. Ze kletst even bij met Leny Rozenboom, ook vrijwilligster bij SBOB. Langzaam komen bewoners binnendruppelen. "Maandagmiddag is hobbymiddag", zegt Tiny. "Er komen dan vrouwen borduren, haken, breien of gewoon gezellig kletsen."

Nederlandse les

Zo is er wekelijks iets te doen. Drie keer in de week kun je er koffie drinken en soep eten. Woensdagmiddag is kindermiddag. "Die wordt gedraaid door ouders en wij ondersteunen", vertelt Tiny. "We hebben buiten skelters, fietsen en trampolines. En binnen spelletjes. In de zomer zitten we altijd op het grasveld hier tegenover." Elke donderdagochtend is er Nederlandse les voor buitenlandse vrouwen. Zij zijn met ongeveer 18 en komen uit verschillende landen. "Aan taalles is veel behoefte", zegt Tiny. "Dus we willen graag een 2e klas oprichten." Daarvoor is nog een extra docent nodig. Ben of ken je diegene? Kijk op www.sbobburghplan.nl om contact op te nemen.

Halloween en Sinterklaas

Elke maand is er een grote activiteit. In oktober was dat Halloween. "Kinderen konden bij 25 snoephuizen in de wijk aanbellen. Wij regelden versieringen voor de huizen. En snoep en kleine cadeautjes voor de kinderen. Voor bewoners met een kleine portemonnee hadden we ook wat kostuums voor kinderen liggen." Ook Sinterklaas werd gevierd, op 26 november. En op 16 december is er een kerstmarkt in Dickens-stijl. "Dan zijn er kraampjes, een zangkoor, een vuurkorf en warme chocomel." Ook is in september het 65-jarige bestaan van de wijk gevierd. Zo’n 1000 bezoekers genoten van de circusacts, het lekkere eten en de gezelligheid.

Goede doelen

SBOB zet zich ook in voor goede doelen en mensen met minder geld. Zo was er in oktober een kledinginzameling. "Mensen konden op 16 november kleding uitzoeken. Ook hebben we spullen ingezameld voor mensen uit Syrië, Marokko en Turkije."

Belangrijk voor buurtbewoners

Tiny en Leny zien dat ’t Praathuis belangrijk is voor bewoners. "Voor kinderen, tegen eenzaamheid, om mensen te leren kennen… En iedereen mag komen met een leuk idee voor een activiteit. Wij ondersteunen en helpen graag!"