Aan de Tongelresestraat in Eindhoven staat al 111 jaar de ‘Picusvilla’. Ooit gebouwd voor de N.V. Houtindustrie Picus. Woonbedrijf heeft de Picusvilla verbouwd tot 10 studio’s voor jongeren. Zo komt er weer levendigheid in de buurt en krijgt het monument weer een nieuwe bestemming. En we kunnen starters aan een fijne woning helpen, nu de vraag naar woningen zo groot is. De verbouwing is gestart in mei en is nu afgerond. De kersverse bewoners hebben inmiddels de sleutel gekregen en gaan binnenkort verhuizen.

Gasloos, duurzaam en toekomstbestendig met oog voor de monumentale waarde
Bij de verbouwing is rekening gehouden met het monumentale karakter van de villa. Aan de buitenkant is niets veranderd. Ook aan de binnenzijde zijn een aantal karakteristieke kenmerken bewaard gebleven. Zo is de bestaande wandenstructuur gebleven en het trappenhuis staat er nog in vol ornaat. Ook de deuren, houten lambrisering, het art nouveau tegelwerk en terrazzovloeren zijn in stand gehouden.

De Picusvilla is weer helemaal toekomstbestendig. De studio's zijn gasloos en hebben voortaan energielabel B. Ze zijn goed geïsoleerd en worden verwarmd/gekoeld door een airco-systeem.

Van kantoor tot woongebouw
De villa is verbouwd tot 10 studio's met een zit-/slaapkamer met open keuken en een aparte badkamer. Er zijn diverse types en de grootte van de studio's varieert van ongeveer 25 tot 55 m2. Deze studio's zijn voor 1 of 2 personen. De huurprijs van 9 studio's is tussen €587,00 en €632,00. De huurprijs van de grootste studio is €727,00. De servicekosten zijn ongeveer 50 euro.

Woonbedrijf verhuurt deze woningen aan jongeren met een leeftijd vanaf 23 tot en met 27 jaar. Zij krijgen een tijdelijk 'jongerencontract', en kunnen hier maximaal 5 jaar blijven wonen. Ze behouden hun inschrijftijd bij Wooniezie, zodat ze makkelijker een andere (huur-)woning kunnen zoeken.

Geschiedenis van de Picusvilla
De vroegere kantoorvilla is in 1912 gebouwd voor de N.V. Houtindustrie Picus, ontworpen door architect G. Beltman. De fabriek produceerde eerst sigarenkisten en daarna meubels en spaanplaat voor deuren.

Houtfabriek Picus bestond al sinds 1884 en bracht de houtindustrie tot bloei in Eindhoven. De villa stond aan de straatkant van het fabriekscomplex. Daarachter stond de fabriek. In 1990 werd de fabriek getroffen door een grote brand, die ontstond in een houthandel die ernaast lag. Het bedrijf werd daarna overgenomen door Kegro Deuren, maar ging in 1993 toch failliet. Na een doorstart waarbij alleen de productie van de deuren werd doorgezet, ontstond het bedrijf Van Vuuren Deuren. Deze fabriek bestaat nog steeds. Na het vertrek van de fabriek in Eindhoven is het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar. Alle gebouwen op het terrein zijn gesloopt, behalve de kantoorvilla. En die heeft nu een nieuwe bestemming gekregen.