In Drents Dorp (Eindhoven) is een nieuwe buurt – Wiele- ontstaan. Het ligt tussen de Lochemstraat, Elburglaan en Landgoed De Wielewaal. Er staan nu 139 woningen, waaronder 46 sociale huurappartementen van Woonbedrijf. SDK Vastgoed ontwikkelde hier 73 koopwoningen en 20 duurdere huurappartementen. Een mooie mix voor diverse doelgroepen.

Bouwbedrijf Stam + de Koning is in mei 2022 gestart met de bouw van de woningen. In oktober 2023 was de bouw klaar. Alle woningen zijn verhuurd en verkocht en de bewoners zijn inmiddels verhuisd.

Opening binnenterrein
Om dat te vieren hebben Mieke Verhees, wethouder Wonen, Wijken, Ruimte en Dienstverlening van de gemeente Eindhoven, Roy Beijnsberger, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf en Maikel Staps, directeur Stam + de Koning samen met de bewoners tijdens een winterse borrel het binnenterrein feestelijk geopend. We hebben de bewoners een mooie picknickbank gegeven, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, even een praatje te maken of een kopje koffie drinken. We hopen dat de bewoners hier samen fijn wonen in het groen.

Roy Beijnsberger, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf, is erg trots op het resultaat: "Er is een mooie nieuwe buurt ontstaan in Drents Dorp. Woonbedrijf heeft in Wiele duurzame en betaalbare huurwoningen gerealiseerd. Deze locatie was het laatste stukje uit het masterplan. De invulling is anders geworden dan we bedacht hadden, maar past beter bij deze tijd. Het unieke zit in de parkachtige opzet. Er zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden en er is veel aandacht voor biodiversiteit. Geen auto's geparkeerd voor de deur, maar paden voor voetgangers en fietsers. We zijn blij dat we op de deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de enorme vraag naar betaalbare huurwoningen."
Mieke Verhees, wethouder Wonen, Wijken, Ruimte en Dienstverlening van de gemeente Eindhoven: "Wiele is een groene wijk met een goede mix aan woningen; sociale huur, middenhuur en (betaalbare) koop. Daarmee is het aantrekkelijk wonen voor een brede doelgroep, op een prachtige locatie. Dit project laat weer zien wat een goede samenwerking tussen een woningcorporatie, een marktpartij en de gemeente kan opleveren." Maikel Staps, directeur Stam + De Koning, is tevreden met het verloop van de bouw: "We zijn trots op de realisatie van deze nieuwe wijk midden in het groen. Waar we in korte tijd 139 nieuwe woningen, voor een diverse doelgroep en opdrachtgevers, hebben gebouwd."

Over de sociale huurappartementen
Woonbedrijf heeft in Wiele 46 nieuwe appartementen voor 1 of 2 personen gerealiseerd: 26 appartementen met 1 slaapkamer en 20 appartementen met 2 slaapkamers. De huurprijs is 645 euro per maand (excl. servicekosten). Alle gasloze appartementen zijn ongeveer 58m2 en hebben een woonkamer met open keuken en een ruim balkon.

Ruimte voor groen en biodiversiteit
De nieuwe buurt is heel bijzonder. Er is geen traditioneel stratenpatroon waar bij elke woning een auto voor de deur staat. Nee, er is volop ruimte gegeven aan groen en biodiversiteit. De auto van bewoners en hun bezoek staat in de buurt geparkeerd. Via slingerende wandelpaden door een groene omgeving komen de bewoners bij hun woning. Zo vormt Wiele een verbinding tussen het bestaande Drents Dorp en het groen van de Wielewaal.

Lees meer over het project op www.woonbedrijf.com/wiele