Scholen krijgen tweede leven als woongebouw

In de wijk De Barrier in Eindhoven is Woonbedrijf druk bezig om 2 oude scholen om te bouwen tot woningen. De vroegere Pastoor van Arsschool aan de Barrierweg 180 is verbouwd tot 7 sociale huurappartementen. De uitstraling en het karakter van deze school zijn bijna helemaal behouden. Deze verbouwing is klaar, begin maart hebben de bewoners de sleutel gekregen.

In opdracht van Woonbedrijf is bouwbedrijf Ballast Nedam Zuid net gestart met de ingrijpende verbouwing van de vroegere school 't Palet aan de Alard de Hamelstraat. Hier komen 43 nieuwe sociale huurappartementen en studio's. Die zullen in de zomer van 2025 klaar zijn.

Start (ver-)bouw(-ing) en oplevering
Op maandag 25 maart vierden we de officiële start van de bouw aan de Alard du Hamelstraat en de oplevering van de nieuwe appartementen aan de Barrierweg. Marieke Franken, directeur van Woonbedrijf en Harko Kroeze, directeur Ballast Nedam Zuid BV gaven samen het startsein. Zij lieten een boodschap achter voor toekomstige generaties op de behouden gevel van de school in de Alard du Hamelstraat. Marieke Franken, directeur Woonbedrijf: 'Geweldig dat Woonbedrijf hier in De Barrier een bijdrage kan leveren aan de grote vraag naar woningen door deze panden te transformeren naar duurzame en betaalbare huurappartementen. Zo krijgt deze plek weer een nieuwe bestemming. Daar zijn we enorm trots op.' Harko Kloeze, directeur Ballast Nedam Zuid BV beaamt dat: 'Zo bouwen we samen aan vooruitgang, waar we cultureel erfgoed transformeren en het woningtekort aanpakken.'

Wethouder Mieke Verhees vindt het ook een hele goede ontwikkeling : 'De transformatie van panden naar woningen is een mooi voorbeeld voor de manier waarop we in Eindhoven de bestaande ruimte willen benutten voor het creëren van woningen. Waarbij het goede behouden blijft en we meer groen toevoegen. Op deze manier gaat de buurt er alleen maar op vooruit.'

Ingrijpende verbouwing school 't Palet
De school aan de Alard du Hamelstraat is vroeger vaak verbouwd. Toen zijn er veel dingen met cultuurhistorische waarde verloren gegaan. Daarom is de verbouwing heel ingrijpend. Alleen de voorgevel blijft staan en daarachter wordt een nieuw gebouw gerealiseerd. Hier komen in totaal 43 woningen: 29 studio's, 12 appartementen met 1 slaapkamer en 2 appartementen met 2 slaapkamers. De studio's en appartementen zijn verdeeld over 3 woonlagen. Er is een lift aanwezig. De woningen zijn geschikt voor 1 of 2 personen, voor alle leeftijden, maar vooral voor starters en jongeren tot 23 jaar.

De huurprijzen zijn nu nog niet exact bepaald. Maar de studio's zullen maximaal 454 euro kosten (prijspeil 2024). Dit is de grens waarbij jongeren tot 23 jaar huurtoeslag kunnen aanvragen. De andere appartementen kosten minder dan 650 euro (prijspeil 2024). Het is mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.
Oude Past. Van Arsschool: van klaslokalen naar appartementen
Bij de oude Pastoor van Arsschool aan de Barrierweg 180 is veel in originele staat gebleven. Aan de buitenkant is zie je weinig verandering. De ramen en de raamverdeling zijn ongeveer hetzelfde gebleven. Er zit nu dubbel glas in de raamkozijnen. De hoofdentree is verplaatst naar de plaats waar die vroeger ook zat. Verder zijn de gangen en trappenhallen allemaal behouden gebleven. Zelfs de kapstokken, waar vroeger de jassen hingen, zijn er nog. De oude klaslokalen zijn getransformeerd naar 6 appartementen met 1 slaapkamer en 1 appartement met 2 slaapkamers.

Groene binnentuin
Tussen de scholen in lagen vroeger grote schoolpleinen met alleen stoeptegels. Hier komt straks een klein parkeerterrein en een groene gezamenlijke binnentuin waar de bewoners van de verbouwde scholen elkaar kunnen ontmoeten. De oude grote bomen blijven staan. Woonbedrijf wil zo meer groen in de buurt brengen.

Klik hier voor meer informatie over de studio's en appartementen in de Alard du Hamelstraat
Klik hier voor meer informatie over de appartementen aan de Barrierweg