Nieuwe bestemming voor school en gemeenschapshuis


Woonbedrijf gaat het vroegere schoolgebouw De Laak en voormalig buurthuis De Ronde herontwikkelen. Op deze plek aan de Tongelresestraat in Eindhoven komen 55 nieuwe appartementen voor 1 of 2 personen. De appartementen zijn geschikt voor verschillende doelgroepen, waaronder ook ouderen. Er komt ook een ruimte van 200m2 voor buurtactiviteiten. Bouwbedrijf Huybregts Relou is net gestart met de bouw. Naar verwachting zijn alle appartementen en de buurtruimte eind 2025 klaar.

Op donderdag 11 april vierden we de officiële start van de bouw op de bouwlocatie. Edwin Dovern, directeur van Woonbedrijf, Mieke Verhees, wethouder van wonen en Sander van Doorn, directeur van Huybregts Relou gaven samen het startsein. Zij legden de eerste steen voor de nieuwe woongebouwen. Daarna kreeg Eric Boselie van Stichting Gemeenschapshuis Villapark, de oude troffel uitgereikt die ooit symbool voor de start bouw van buurthuis De Ronde in 1981. Eric Boselie beloofde dat het een mooi plaatsje gaat krijgen in de nieuwe buurtruimte.

Fijn wonen en buren ontmoeten
Mieke Verhees: "Fijn wonen vraagt om meer dan alleen een woning, het is ook belangrijk dat de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het mooie van dit project is dat er een gezamenlijke binnentuin is en dat Woonbedrijf hier ruimte gaat verhuren waar weer buurtactiviteiten kunnen plaatsvinden. "
"Het is mooi dat Woonbedrijf deze plek weer een nieuwe bestemming geeft. En zo een bijdrage kan leveren aan de grote vraag naar woningen door hier duurzame en betaalbare huurappartementen te realiseren. Waar jong en oud fijn kunnen wonen. Daar zijn we enorm trots op", aldus Edwin Dovern.

Sander van Doorn: "Dit project is een resultaat van onze ketensamenwerking, waarbij we onze doelen alleen maar kunnen bereiken door projecten samen haalbaar te maken. Elk nieuw project draagt hieraan bij en versterkt onze gezamenlijke inspanningen om succes te behalen. Door het behouden van de gevel en het hergebruiken van bestaande materialen kunnen we niet alleen een stukje historie bewaren, maar ook extra glans toevoegen aan de ontwikkeling van dit project. Het geeft karakter aan de toekomstige omgeving"

Van school en voormalig gemeenschapshuis naar appartementen
Buurthuis De Ronde en de zijvleugel van de vroegere school zijn gesloopt. De school aan de Tongelresestraat is vroeger aan de binnenzijde vaak verbouwd. Toen zijn er veel zaken met cultuurhistorische waarde verloren gegaan. Om het gebouw aan de huidige eisen te laten voldoen is de verbouwing heel ingrijpend. Alleen de voorgevel blijft staan en daarachter worden de nieuwe appartementen gebouwd.

Er komen nieuwe appartementen met 1 of 2 slaapkamers. De gebouwen zijn straks 2 tot 3 etages hoog. Alle woningen, ook die in het oude schoolgebouw, zijn bereikbaar met een lift.
De huurprijzen zijn nog niet definitief. Voor de meeste appartementen is de huurprijs ongeveer €650,43 (prijspeil 2024). Er zijn 15 grotere appartementen met een huurprijs van ongeveer €879,66 (prijspeil 2024). Deze prijzen zijn zonder servicekosten en kosten voor een eventuele parkeerplaats.

Stichting gemeenschapshuis Villapark blijft actief voor de buurt
Het oude buurthuis De Ronde is weliswaar gesloopt, maar de stichting blijft actief. De stichting wil graag activiteiten voor de buurt blijven organiseren in het nieuwe plan. Woonbedrijf verhuurt een ruimte van ongeveer 200m2 aan de stichting om dit mogelijk te maken.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe woningen.