Eind 2023 leverden we 10 studio’s op in de Picusvilla aan de Tongelresestraat in Eindhoven. De villa is gebouwd in 1912 en werd vroeger gebruikt als kantoor van houtfabriek Picus. Nu krijgt het monument een tweede leven.

Het is een heel bijzonder gebouw om in te wonen. Vol met mooie, oude elementen. Zoals de voorgevel en de houten trapleuningen binnen. Maar de studio’s erin zijn nieuw en modern. Die zijn tussen de 25 en 55 m2, gasloos en hebben minimaal energielabel B. We verhuren ze aan jongeren tussen de 23 t/m 27 jaar. Zij hebben een tijdelijk ‘jongerencontract’ en wonen hier maximaal 5 jaar. Ze houden hun inschrijftijd bij Wooniezie. Die kunnen ze later weer gebruiken in de zoektocht naar een andere woning.

Eén van de bewoners is Jessica Claus (25). Ze zocht al lang naar een eigen plekje. "Ik was dolblij toen ik hoorde dat ik hier mocht gaan wonen", zegt ze. "De studio is niet groot, maar ik ben al heel blij dat ik iets voor mezelf heb. En ik heb er een gezellig, knus plekje van gemaakt." Dat ze er maximaal 5 jaar kan blijven, vindt ze prima. "In de toekomst wil ik misschien wel samenwonen. En mijn inschrijftijd blijft staan, dat is heel fijn."