Ga je verhuizen en ligt je tuin vol met tegels of bestrating? Dan halen we de helft eruit. We willen graag dat de bewoner de andere helft groen maakt of houdt. Waarom? Planten zorgen voor minder hitte en regenwater kan beter weg. Ook is het goed voor dieren, zoals insecten, vogels en egels. Daarom is groen in je tuin belangrijk!

Sinds juni 2023 doen we dit bij alle tuinen van woningen die leegstaan. We zorgen dat de voor- en achtertuin nog maar voor de helft tegels of bestrating hebben. Is dat minder? Dan is dat prima en blijft de tuin zo voor de nieuwe bewoner. Is dat meer? Dan halen we er tegels uit en vervangen die door (tuin)aarde. Daar kan de nieuwe bewoner gras of planten inzetten.

Basisbestrating


De basis in de voortuin is een pad naar de voordeur. In de achtertuin een terras en een pad naar de berging en poort. Dat brengen we aan, tot maximaal 50%. Alleen bij een heel kleine tuin kan dit meer dan de helft van de tuin zijn.


Regels voor onderhoud


In het contract voor de nieuwe bewoner zit sinds juni 2023 een bijlage. Hierin staat dat de nieuwe bewoner de tuin zo moet houden, met maximaal 50% stenen. Dit wordt vastgelegd met foto’s. Als de bewoner verhuist, moet hij of zij de tuin ook weer zo opleveren. Dus de helft of meer is beplant of (tuin)aarde.

Het ontstenen doen we om meerdere redenen:

  • Minder tegels en meer groen zorgen voor minder hitte. Een groene tuin is al snel 5 graden koeler op een warme dag! Dit zorgt ook voor een minder warm huis.
  • Groen en aarde nemen regenwater op. Er hoeft minder water weg via de riolering. Daardoor is de kans kleiner dat straten blank komen te staan.
  • Een groene tuin is goed voor dieren, zoals egels, vogels en insecten. Hierdoor heb je ook minder last van plaagsoorten, zoals mieren.
  • Het bijhouden van een groene tuin hoeft niet meer werk te zijn. Vegen en onkruid en aanslag weghalen van tegels kost ook tijd. Vaste bodembedekkende planten zorgen voor weinig onkruid.

Ontstenen met 4 corporaties


Het ontstenen doen we samen met de 3 andere woningcorporaties in Eindhoven: Wooninc., Trudo en ‘thuis. Samen willen we 10.000 m2 per jaar ontstenen. Elke corporatie bepaalt zelf op welk moment dit gebeurt en bij welke woningen. Eigenlijk zijn er 4 manieren of momenten: op aanvraag van bewoners, bij renovaties, bij nieuwbouw en bij verhuizingen. Wij kiezen voor het laatste.


Geef je wens door


"We zijn benieuwd wat bewoners het belangrijkste vinden in hun tuin", zegt Raymond Heister, specialist Vastgoedbeheer. "Vooral met het groen. Zijn dat de kosten? Of makkelijk onderhoud? Of veel verschillende planten? Of hebben mensen behoefte aan tips over planten en onderhoud? Laat het ons weten! Dan kijken we hoe we daarin kunnen ondersteunen." Heb je daar wensen of ideeën over? Mail dan naar r.heister@woonbedrijf.com.


Samen aan de slag


We ontstenen dus vooral bij verhuizingen. Maar misschien wil je zelf ook wel minder stenen in je voor- of achtertuin. Maar lukt je dat lichamelijk niet om zelf te doen. Of kun je geen tegels wegbrengen. Ook dat kun je laten weten. "Als meerdere mensen uit een straat dit willen, kunnen we er een leefbaarheidsproject van maken", zegt Raymond. "Denk aan een opschoondag in de straat. Of samen tegels eruit halen. We horen in ieder geval graag waar de behoefte ligt. Anders bedenken wij misschien zelf iets waar je niet op zit te wachten. We werken graag aan groen en duurzaamheid voor onze bewoners. Dus tips en wensen zijn altijd welkom."