In de vorige en deze Buurten lees je over overlast. We legden eerder uit wat overlast is en wat je zelf kunt doen. Ook vertelden we over buurtbemiddeling. Hieronder lees je meer over zorgwekkend of verward gedrag van buren. Want ook hier kun je overlast, angst of zorgen van hebben. Wat doe je dan en waar meld je dit?
Steeds vaker krijgt de politie meldingen over kwetsbare mensen of mensen met verward gedrag. Misschien herken je dit zelf wel. Denk aan een buurtgenoot die je eerst veel zag en nu niet meer buiten komt. Of iemand die er onverzorgd uitziet en in zichzelf praat. Of een buurman die vaak schreeuwt of tegen de muren bonkt. Je kunt je zorgen maken of er last van hebben.
Zelf contact maken
Elke situatie is anders. Soms is het meteen duidelijk dat iemand hulp nodig heeft. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt. Wat kun je doen? De eerste stap is om eens te vragen hoe het gaat. Durf je dit niet of voel je je niet veilig? Vraag of er iemand mee gaat. Wil je dit niet of is iemand erg in de war? Geef de situatie dan door bij een geschikt meldpunt.
Wijk-GGD
Neem contact op met de wijkGGD van GGD Brabant-Zuidoost. De wijk-GGD werkt in gemeente Eindhoven, Veldhoven, Waalre, Son en Breugel, Geldrop-Mierlo, Best en Oirschot. Wijk-GGD’ers bieden eerste hulp aan iemand met zorgwekkend of verward gedrag. Zij luisteren naar jouw melding en nemen daarna contact op met de bewoner. De wijk-GGD’er leidt dan naar de goede hulp. Samen met buurtbewoners en partners bekijkt de wijk-GGD hoe de situatie voor iedereen goed blijft. Ze houden contact met o.a. de gemeente, politie, ggz en woningcorporaties.
Meld een situatie
Snel melden is belangrijk. Zo krijgt iemand snel hulp en voorkom je dat de situatie erger wordt. We zien dat veel mensen te lang wachten met melden. Zij melden het pas als ze er genoeg van hebben en willen dan meteen een oplossing. Van ons of een andere partij. Helaas gaat dat vaak niet.
Melden bij Woonbedrijf
Wij zijn niet het eerste meldpunt voor zorgwekkend gedrag. Maar we zijn wél graag op de hoogte van zo’n situatie, zeker bij overlast. Omdat we willen dat bewoners fijn wonen. Wij bekijken dan de overlast, hoe vaak het voorkomt en of wij iets kunnen doen. Of dat we een andere partij kunnen inschakelen. Met een overlastmelding kunnen we een dossier beginnen. Als iets al maanden of jaren bezig is, maar nooit bij ons is gemeld, kunnen we niks. Ook niet als iemand al vaker de politie heeft gebeld. De politie deelt die informatie namelijk niet met ons, vanwege privacy. Wil je dat we op de hoogte zijn? Meld het dan ook bij ons, via het meldformulier (hiernaast).