Je wilt graag lang zelfstandig blijven wonen. Maar als je ouder wordt, heb je misschien vragen. Of wil je informatie over ondersteuning of zorg thuis? Of misschien wil je verhuizen. Woon je in Geldrop-Mierlo? Dan kun je met je vragen terecht bij Langer Thuis Wijzer Geldrop-Mierlo. Eén punt over welzijn, wonen en zorg, speciaal voor senioren (55-plussers).

Misschien klinkt zo’n informatiepunt bekend. Dat kan, want in Eindhoven is er SeniorenPunt (meer informatie op www.seniorenpunt.nl). Langer Thuis Wijzer werkt eigenlijk hetzelfde, maar is speciaal voor senioren in Geldrop-Mierlo. Het punt opende op 26 oktober in de Weeffabriek in Geldrop. Senioren kunnen elke dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur binnenlopen.

Samenwerken binnen Langer Thuis Wijzer


Langer Thuis Wijzer is partner in Onze Wegwijzer, een loket voor inwoners van de gemeente. Medewerkers van verschillende organisaties werken samen bij Langer Thuis Wijzer. Zoals Vitalis, Anna Ouderenzorg, woningcorporaties Wooninc. en Woonbedrijf en de gemeente. Zij informeren en adviseren over de mogelijkheden in Geldrop-Mierlo, om senioren verder op weg te helpen. Vrijwilligers heten bezoekers in het café welkom. Zij helpen de bezoeker verder naar de juiste persoon.

Vragen over wonen


Maurice Wouters is verhuurconsulent bij Woonbedrijf. Hij werkt bij SeniorenPunt en 1 keer in de 2 weken bij Langer Thuis Wijzer. Samen met een medewerker van Wooninc. geeft hij informatie over wonen en huren. Waar dat over gaat? Maurice somt op: "Inschrijven, seniorenwoningen, voorrang, inkomensgrenzen, papieren die nodig zijn en alles er omheen."

Korte lijntjes


De samenwerking en korte lijntjes bij Langer Thuis Wijzer vindt hij erg fijn. "Net was er iemand die graag een traplift wilde in zijn huis. Dan haal ik de persoon van de gemeente erbij. Die weet hoe de regels daarover hier zijn. Zo slaan we de handen inéén."

Rustig met een kopje koffie


Werken met senioren is precies wat Maurice graag doet. "Je helpt mensen vooruit in deze snelle, digitale tijd. Een student regelt alles gemakkelijk achter zijn laptop. Veel senioren kunnen dat niet. Soms komen ze hierdoor in de stress naartoe. Dan brengen wij wat rust en nemen we de tijd. Met een kopje koffie erbij."

Moeilijke situaties


Het zijn niet altijd makkelijke situaties die Maurice tegenkomt. "Schrijnende en dringende situaties overleggen we altijd met de samenwerkingspartners. Samen bespreken we dan hoe we iemand zo goed en snel mogelijk kunnen helpen."

Kinderen van senioren


Vaak zijn er ook kinderen betrokken in een gesprek. En die spelen een belangrijk rol. "Oudere mensen denken vaak dat ze alles zelf nog kunnen. De kinderen denken daar anders over. Of de oudere ziet het niet zo zitten om te verhuizen, maar de kinderen wel. Daardoor heb je soms lange gesprekken. Maar het meebewegen in die gesprekken en kunnen adviseren is juist heel leuk en nuttig."