Mooi nieuws, we gaan de komende tijd meer dan 500 nieuwe sociale huurappartementen bouwen! Maar… daarvoor slopen we 178 huizen. Huizen die een thuis zijn voor onze bewoners. Voor hen is het heftig om te horen dat hun huis wordt gesloopt. En voor ons een lastige beslissing om te maken. En hoe en wanneer betrekken we jou als bewoner hierin?

De woningnood in Nederland is hoog. Daarom is het belangrijk dat we nieuwe woningen bouwen. Dat willen we zelf, maar het is ook een opdracht vanuit de overheid. Woningcorporaties moeten samen 250.000 sociale woningen bouwen tot en met 2030. Woonbedrijf wil er gemiddeld 600 per jaar bouwen. Dat is flink! We zoeken daarvoor naar bouwplekken. Maar in de stad zijn er bijna geen lege stukken grond. Daarom moeten we op sommige plekken meer woningen bouwen dan er nu staan. En dat betekent: slopen.

Woningen passen niet bij woningzoekenden


Vier collega’s (assetmanagers) bekijken alle opties voor nieuwbouw. Toon van Hulten is één van hen. Hij legt uit: "De meeste woningen van Woonbedrijf zijn huizen voor gezinnen. Maar 80% tot 90% van de mensen die nu een woning zoeken zijn alleen of met twee. Een groter huis heeft vaak een hogere huurprijs. Dat hoeft geen probleem te zijn voor iemand die een woning zoekt. Maar met de huidige, grotere woningen kunnen we te weinig mensen helpen. Daarom is het soms nodig om deze 2 huizen te vervangen door meer én kleinere woningen."

Slopen gebeurt niet zomaar


We kijken vooral naar 3 zaken:
- De kwaliteit van de woningen. Soms zijn huizen heel oud en voldoen ze niet meer aan de kwaliteit van nu. Zelfs niet na een renovatie. Dan is slopen een optie. Dat kan ook zo zijn met appartementen.
- Kansen. Soms kun je op een plek 3 of 4 keer zoveel woningen terugbouwen.
- De behoefte in de buurt. Zo kunnen ouderen of jongeren behoefte hebben aan appartementen in de buurt. Maar zijn die er misschien niet. Daar kunnen wij voor zorgen. Ook kijken we of nieuwbouw de sfeer en veiligheid in een buurt kan verbeteren.

Dilemma


"Voordat we kiezen voor sloop, onderzoeken we deze optie goed", zegt Yvon van Rozendaal, ook assetmanager. "We betrekken collega’s die in die buurt werken, maar ook management en directie." We willen ook graag bewoners eerder meenemen. Want het gaat om hun buurt en hun huis. Maar daar zit een dilemma. Willen bewoners dit? En wanneer en op welke manier dan?

Wat heeft jouw voorkeur?


"Nu vertellen we het onze bewoners als de keuze voor sloop vaststaat", zegt Toon. "Dat doen we in een bijeenkomst. Voor bewoners komt dit vaak plotseling. Veel mensen schrikken en zijn verdrietig." We kunnen bewoners ook al eerder betrekken, bij het onderzoeken van de sloop. "Dan kunnen we uitleggen waarom we sloop onderzoeken. Maar dan is er wel meer en langer onzekerheid, want het is nog niet zeker dat we gaan slopen. We vinden dit een lastige keuze." Wat heeft jouw voorkeur? Zou je het pas willen weten als het zeker is dat we gaan slopen? Of wil je het al horen voordat het zeker is? Laat het ons weten via de QR-code.

Naast bewoners staan


Het slopen van woningen is heftig en heeft veel impact op bewoners. Daarom staan we naast onze bewoners en helpen hen zo goed mogelijk in het hele proces. Van boodschap tot aan nieuwe woning. Dit doet bewonersbegeleider Marieke Strik. "Na de bijeenkomst ga ik langs bij alle bewoners", vertelt ze. "Veel van hen zijn boos of verdrietig en dat is logisch. Mensen willen stoom afblazen en hebben vragen. Ik luister en beantwoord alles zo goed mogelijk. Ook kijk ik mee naar een nieuwe, fijne woning."

Voorrang en vergoeding


Wordt je woning gesloopt? Dan krijg je voorrang via Wooniezie op een fijne, nieuwe plek. Ook krijg je een vergoeding voor de verhuizing. "Tot nu toe is het altijd gelukt om voor iedereen een fijn, nieuw huis te vinden."

Sloop-nieuwbouwprojecten waarbij het besluit vaststaat:

- Mascagnistraat (Gestel, Eindhoven) Van 28 kleine woningen en jongerencentrum Your Choice naar 89 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen. Meer info op www.woonbedrijf.com/mascagnistraat
- Generalenbuurt (zie volgende bladzijde) (Woensel-Zuid, Eindhoven) Van 46 eengezinswoningen naar 156 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen. Meer info op www.woonbedrijf.com/generalenbuurt
- Van Vianenpad (Woensel-Zuid, Eindhoven) Van 36 kleine woningen naar 42 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen. Meer info op www.woonbedrijf.com/vianenpad
- Kerstroosplein (Stratum, Eindhoven) Van 26 eengezinswoningen naar 52 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen. Meer info: www.woonbedrijf.com/kerstroosplein
- Prinsejagt (Woensel-Noord, Eindhoven) Van 42 woningen naar 160 tot 200 sociale huurappartementen. Online projectpagina volgt nog.