Woonbedrijf heeft 500 gerenoveerde huurwoningen in de Generalenbuurt opgeleverd. Deze zijn comfortabeler en energiezuiniger geworden. In januari 2022 zijn we gestart met het verbeteren van de eerste eengezinswoningen uit de jaren zestig (EGW60). Caspar de Haan pakte 243 woningen in Generalenbuurt Noord aan en BAM Wonen ging aan de slag met 266 woningen in Generalenbuurt Zuid. Eind vorig jaar waren de laatste woningen in de Eindhovense Generalenbuurt klaar.

Isolatie en ventilatie

We isoleerden het dak en de buitenmuren, plaatsten beter isolatieglas met ventilatieroosters en brachten mechanische ventilatie aan. Bewoners konden ook kiezen voor zonnepanelen, ruim 90% heeft dat gedaan. Na de renovatie hebben de woningen gemiddeld label A. De woningen zijn geschikt om van het gas af te gaan. De manier waarop stemmen we af met de gemeente Eindhoven.

Hoge bewonerstevredenheid

Bewoners hadden veel keuzemogelijkheden en waren blij en tevreden met het resultaat. De bewonerstevredenheid meten we voor, tijdens en na de uitvoering van het werk. Dit gebeurt telefonisch door een extern onafhankelijk onderzoeksbureau. Bewoners in de Generalenbuurt beoordeelden de renovatie met een rapportcijfer van gemiddeld 7,6. Ze hadden ook verbetertips voor de planning en de afwerking. Dit pakken we op bij volgende projecten. Zo blijven we verbeteren.

Bekijk hieronder het filmpje om te zien hoe bewoners de renovatie hebben ervaren.

Veel keuzes

Bewoners konden ook kiezen voor een nieuwe keuken, badkamer of toilet als deze aan vervanging toe was. Dit gold ook voor 82 woningen in Generalenbuurt Noord waar we alleen binnen aan de slag gingen omdat de buitenkant in het verleden al was aangepakt. In totaal hebben we ongeveer 250 keukens, 350 badkamers en 350 toiletten vervangen. Bewoners konden zelf de kleur van de tegels, de keukenfrontjes en grepen kiezen.

Van bouwafval naar dakkapel

Caspar de Haan plaatste de eerste circulaire dakkapellen op 56 woningen in Generalenbuurt Noord. Dakgoten en kozijnen die de aannemer tijdens de renovatiewerkzaamheden heeft verwijderd, kregen zo een nieuw leven. De nieuwe manier van samenwerken in renovatieprojecten brengt veel mooie inzichten en innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals deze circulaire dakkapellen.