We renoveren en verduurzamen bestaande woningen én bouwen nieuwe huizen. We vinden het daarin belangrijk om bewoners en/of buurtbewoners op tijd te informeren en betrekken. Lees hieronder hoe dat eruitziet bij renovatie en nieuwbouw.
Renovatie
Bij fijn wonen, hoort onderhoud en renovatie. Om woningen te verduurzamen en nog lang mee te laten gaan. Renovaties pakken we groot aan. Begin 2022 zijn we begonnen met het renoveren van duizenden eengezinswoningen (het project ‘EGW’). Er zijn ook andere renovaties, zoals aan het Kerstroosplein in Eindhoven. Ook zijn we bezig met de voorbereidingen van de renovatie van de Grijpmaflats in Eindhoven en de terrasflats in Geldrop. Meer informatie over deze projecten vind je op www.woonbedrijf.com/projecten.
Informatie uit de buurt
Sociaal projectleider Imke Claassen is onder andere bezig met de renovatie van de terrasflats in Geldrop. "Bewoners worden bij renovatieprojecten betrokken, vertelt ze. "We laten ruim op tijd weten dat we gaan renoveren. En halen informatie op in een gebouw, straat of buurt. Dat begint met het sturen van een vragenlijst naar bewoners, over hun woning en buurt. En we vragen wie er mee wil denken en praten over de renovatie."
Advies geven op plan
Als er een renovatieplan is gemaakt, krijgen bewoners dit te zien. Zij kunnen hier binnen 6 weken op reageren en advies geven. Dit doet de bewonerscommissie en/of klankbordgroep. "We luisteren zeker naar bewoners en naar wat anders of beter kan. Maar helaas kan niet alles vanwege kosten, wetgeving, kwaliteit of indeling van de woning of duurzaamheid."
Nog meer samen met bewoners
Imke kijkt in haar rol ook naar verbeteringen. "We zijn de laatste tijd vaker in het nieuws geweest", zegt ze. "Helaas met negatieve verhalen van bewoners over een sloopboodschap en renovatie. Terwijl we júist naar bewoners willen luisteren en hun stem belangrijk vinden. We kijken hoe we bewoners nog eerder en beter kunnen betrekken. Bijvoorbeeld door al vroeg een klankbordgroep op te zetten, als die er in een buurt of gebouw niet is."
Renovatie terrasflats
Piet, Mark, Coby en wonen in de terrasflats in Geldrop. Deze willen we dit jaar renoveren samen met aannemer Van Wijnen. Wat zaken die gebeuren: isoleren van de gevels en het dak, het vervangen van een deel houten kozijnen, verbeteren van de ventilatie en het hybride maken van de collectieve verwarmingsinstallatie. Dat zorgt voor een flinke besparing op het gasverbruik. Ook vervangen we de badkamer, keuken en het toilet, als deze oud genoeg zijn én als de bewoner dat wil.
Er zijn verschillende soorten appartementen. Van splitlevelwoningen met trap tot gelijkvloerse woningen. En met 1 tot zelfs 4 slaapkamers. "In het gebouw waar ik woon, zijn al 14 verschillende appartementen", zegt Coby. "Het is dus een flinke klus voor Woonbedrijf en Van Wijnen!"
Bewonerscommissie en klankbordgroep
Coby en Mark zitten met nog 4 andere bewoners in de bewonerscommissie van de terrasflats. Coby: "We zijn die 1,5 jaar geleden gestart. Vooral om andere bewoners te helpen of om activiteiten te organiseren. Maar ook met het oog op de renovatie." Piet zit in de klankbordgroep, met nog 7 anderen. "Woonbedrijf vroeg wie er mee wilde denken over de renovatie. Ik had al eerder zoiets gedaan en ben bouwkundige. Dus ik vind dat wel interessant."Medebewoners helpen
De klankbordgroep én bewonerscommissie praten mee over de renovatie. Mark doet dit voor de oudere mensen die er wonen. "Die kunnen lichamelijk niet alles meer. Zoals klussen of verven. Maar hebben soms ook het geld niet. Ik wil dat het zo goed mogelijk geregeld wordt voor hen." Coby knikt. "Wij spreken namens alle bewoners en kunnen anderen helpen." Ook Woonbedrijf en Van Wijnen zijn er voor vragen. Zo is er al een jaar lang elke week een spreekuur voor bewoners.Er wordt geluisterd
De drie zijn positief over de overleggen met Woonbedrijf en Van Wijnen. "Voor mijn gevoel luisteren ze naar ons en onze ideeën" zegt Coby. "Er wordt niet meteen ‘nee’ gezegd. Ze zoeken uit wat wel en niet kan. We zullen echt nog wel tegen dingen aanlopen en voor mensen op moeten komen. Maar er zullen ook dingen goed gaan." Mark vult aan: "We zijn het soms niet met Woonbedrijf eens. Maar dat hoeft ook niet. Dat heeft ook te maken met wat wel en niet kan. Zolang we daar maar goede uitleg over krijgen."Nieuwe leidingen en betere isolatie
Ze zijn ook blij met de renovatie. "Alle leidingen worden vernieuwd", zegt Mark. "Echt nodig, want er waren steeds vaker lekkages. We gaan deels van het gas af en krijgen betere isolatie. Dat scheelt straks ook in energieverbruik."Lage klusvergoeding
Maar er zijn ook vragen en zorgen. "De nieuwe leidingen kun je straks zien, op de muur. Die kun je met een koof wegwerken. Maar niet iedereen kan dit zelf of kan dit betalen. Ook de verwarmingen worden dikker, waardoor gordijnen niet meer passen. We moeten zelf nieuwe kopen of de gordijnrails verplaatsen. We krijgen een klusvergoeding, maar die is te laag om dit alles mee te betalen. Dus we zijn nu aan het bespreken of dit in de renovatie al gedaan kan worden."Rustig werken
Tot slot hopen ze dat de werkzaamheden netjes en rustig verlopen. Vooral voor de oudere bewoners. "En dat er goede uitleg komt over de nieuwe klimaatbeheersing", zegt Piet. "Want dat zal voor iedereen wennen zijn."Bewoners betrekken bij nieuwbouw
Ook bij het bouwen van nieuwe woningen betrekken we bewoners. Hier gaat het om omwonenden van het nieuwbouwproject. Maar het kan ook zijn dat we daarvoor eerst woningen moeten slopen.
Een sloopboodschap is altijd vervelend om te brengen. Want we weten dat het om het ‘thuis’ van onze bewoners gaat. Maar soms kunnen we niet anders. Woonbedrijf heeft een enorme opgave: meer woningen bouwen voor duizenden woningzoekenden die al lang wachten op een huis.