De 735 gloednieuwe studentenwoningen van Woonbedrijf/Vestide op de TU/e-campus zijn bijna klaar. De studenten kunnen in augustus naar hun nieuwe woning verhuizen. De eerste sleutel is overhandigd aan twee studenten, Femke en Merijn, die ook in de torens gaan wonen. Voor en tijdens de bouw zijn studenten actief bij de plannen betrokken geweest, zo is er extra aandacht voor communityvorming.
Het plan Haven bestaat uit twee woontorens en een studentendorp (laagbouw). Castor is de naam van de toren aan de westzijde met 278 studentenwoningen, de oostelijke toren heet Pollux en bestaat uit 371 studentenwoningen. Beide torens zijn ongeveer 50 meter hoog (16 bouwlagen). Tussen de twee torens staat het 'studentendorp' Terra met 86 woningen verdeeld over 5 straatjes met 2 woonlagen, bestemd voor groepswonen.
Bekijk hier het filmpje van de sleuteluitreiking.
In totaal bieden de 735 eenheden huisvesting aan zo'n 800 studenten. Het gaat om zowel Nederlandse als internationale studenten van de TU/e, Fontys en Summa. Zij volgen allemaal onderwijs op de campus van de TU Eindhoven.
Woningcorporatie Woonbedrijf is eigenaar van de nieuwe studentwoningen en verhuurt deze onder de naam Vestide. Het plan is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en Heijmans is verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen. De nieuwe torens zijn gebouwd op de plek waar eerst 'het Paviljoen' stond, het eerste gebouw van de TU/e uit 1956.
Bouwen aan betaalbare woningen en community
Algemeen directeur Woonbedrijf Roy Beijnsberger: "Met dit project leveren we een belangrijke bijdrage aan een fijn en betaalbaar thuis voor studenten. We hebben vanaf de start van het project studenten betrokken. Samen hebben we een uniek woonconcept neergezet dat de basis vormt voor een hechte community. Onze ambitie is om een veilige thuishaven neer te zetten die studenten ruimte biedt voor groei en ontwikkeling in hun studentenleven."
Directeur Heijmans Gijs Wagemakers: "De bouw hebben we in zeer korte tijd kunnen realiseren door in het ontwerp al onze co-makers aan te haken en samen met Woonbedrijf te kiezen voor prefabricage van het casco, gevels en badkamers. We hebben het gezamenlijk voor elkaar gekregen om de woningen op tijd op te leveren met een strakke, bijna Olympische planning. We zijn enorm trots op deze teamprestatie en het eindresultaat."
Vicevoorzitter van de TU/e Patrick Groothuis: "De ingebruikname van dit grote wooncomplex is van groot belang voor de Brainportregio. Hiermee verruimt het aanbod van fijne en betaalbare woonplekken flink, en dat trekt studenten die zo hard nodig zijn naar onze regio. Als universiteit mogen we zelf niet investeren in studentenhuisvesting, maar via het Convenant Studentenhuisvesting werken we intensief samen met partners om ontwikkelingen mogelijk te maken. We zijn trots dat we op deze manier een stevige bijdrage kunnen leveren aan het voorzien in studentenhuisvesting in onze regio. We vertrouwen erop dat we met de gemeente en partners de komende jaren aanvullend 500 nieuwe eenheden per jaar kunnen gaan realiseren. Die zijn nodig om het talent dat de regio nodig heeft te kunnen huisvesten. Het is een harde randvoorwaarde voor succes. De Beethovenmiddelen voor infrastructuur geven hier een boost aan."
Ontmoeten zorgt voor welzijn en minder eenzaamheid
Zowel in de hoogbouw als in de laagbouw komen diverse ontmoetingsplekken voor de studenten. Dit ondersteunt de bruisende community waar wonen, studeren en recreëren samenkomen. Er zijn tientallen gemeenschappelijke ruimtes met elk een eigen thema, op verzoek van de studenten. Het beheer, de organisatie en de invulling van activiteiten zullen de studentbewoners zelf oppakken. Daarmee is gehoor gegeven aan de vraag voor het sociale welzijn van studenten en het voorkomen van eenzaamheid, een belangrijk thema voor alle partijen.
Groen en biodiversiteit
Er komt een vijver van 270 meter lang, bekend als de Blauwe Loper, als een boulevard langs de woontorens. Het wordt een plek waar welzijn en duurzaamheid samenkomen; het water heeft namelijk een positief effect op onder meer de waterafvoer, biodiversiteit, hittestress en mentale gezondheid.
Daarnaast zijn er ongeveer 160 nestkasten voor vogels en vleermuizen in de gevels en op het groene dak van Terra aanwezig. De beplanting op het terrein en op het dak van de laagbouw voorziet in de voeding van vogels en vleermuizen in het gebied.
Haven: Castor, Pollux en Terra
De namen Castor en Pollux komen voort uit de Griekse mythologie en verwijzen naar de tweelingbroers die worden beschouwd als avontuurlijke ontdekkingsreizigers. Met de tweelingbroers wordt verwezen naar de verschijningsvorm van de 2 torens. Terra verwijst naar Terra Mater (moeder aarde): de personificatie van de aarde. Dit als referentie aan de laagbouw.
Bekijk hier het hele complex en de studentenwoningen.