In de vorige Buurten las je over overlast. We legden eerder uit wat overlast is en wat je zelf kunt doen. Ook vertelden we over buurtbemiddeling en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over buurtgenoten. Nu lees je over het opbouwen van een dossier en waarom dit belangrijk is.

Woonbedrijf moet ingrijpen als huurders voor overlast zorgen. We willen dat iedereen fijn en rustig kan wonen. Dat betekent niet dat wij altijd de overlast moeten stoppen. Maar we doen hierin wel wat we kunnen en wat binnen onze macht ligt.

Dossier met bewijs

Om de juiste stappen te zetten, is een goed dossier belangrijk. Hierin staat alle informatie die gaat over de overlast. Denk aan de overlastmeldingen, verslagen van gesprekken, verklaringen van hulpverleners, gestuurde brieven, mogelijk foto’s en documenten van de politie. Die laatste moet je zelf toesturen als je die hebt. De politie deelt die informatie namelijk niet met Woonbedrijf.

Belangrijke informatie

Een dossier geeft ons een goed beeld van de situatie en de genomen stappen. Uiteindelijk is het dossier ook bedoeld voor de rechter. Maar dit is een laatste redmiddel. Alleen bij een ernstige gebeurtenis gaan we meteen naar de rechter. Denk aan bedreiging met een wapen, geweld of drugs.

Beoordelen van melding

Een dossier opbouwen begint al bij een eerste overlastmelding. Deze beoordelen wij. Wie meldt er en om welk adres gaat het? Waar gaat het over? Zijn er al eerder meldingen geweest? Afhankelijk hiervan bepalen we of we meer onderzoek doen. Zo kan een buurtbeheerder een kijkje nemen. Of we gaan met jullie los van elkaar in gesprek over wat er speelt. Samen kijken we of er (meer) hulp nodig is. Misschien is buurtbemiddeling een optie. Van deze gesprekken en stappen worden verslagen gemaakt. Ook deze komen in het dossier.

Anoniem blijven

Soms krijgen we een anonieme melding. We snappen dat sommige melders anoniem willen blijven. Zeker als het gaat om een agressief persoon. We noemen nooit je naam bij de overlastgever. We praten dan over ‘omwonende(n)’. Wél vragen we vaak om je overlastmelding per mail naar ons te sturen. Omdat we die aan het dossier kunnen toevoegen. Je e-mailadres staat alleen in ons systeem. Die komt niet bij de overlastgever terecht.

Overlastdagboek

Hoe meer bewijs van overlast en de genomen stappen hierin, hoe sterker het dossier. Informatie van omwonenden is hierin heel belangrijk. Zeker als meerdere omwonenden de overlast ervaren. Wat ons helpt, is een overlastdagboek bijhouden. Zet daarin wat je hoort (of ziet of ruikt), wanneer en hoe lang. Doe dat ook als het gaat om asociaal gedrag en bedreiging. Wat zei je buur precies en wanneer? Die details geven ons, en misschien uiteindelijk ook de rechter, een goed beeld van de situatie.

Waarschuwing

Blijf de overlast doorgaan? Meld dit dan weer bij ons. Soms horen we niks meer en denken we dat een waarschuwing of gesprek heeft geholpen. Maar dit hoeft niet zo te zijn. We hebben hierbij jouw ogen en oren nodig.

Gedragsmaatregel

We geven bewoners kansen om hun gedrag te verbeteren. Dat kan met een gedragsaanwijzing. Hierin geven we duidelijk aan wat iemand wel of niet mag doen. Stel: iemands hond poept altijd in de tuin en de stank geeft overlast. Dan kan een gedragsaanwijzing zijn: ‘je laat de hond iedere dag 4 keer uit’. Wij kunnen helaas niet altijd zien of iemand zich hieraan houdt. Dus ook hierin hebben we omwonenden nodig.

Start van een rechtszaak

Blijft de overlast na alle genomen stappendoorgaan? Dan kunnen we besluiten om naar de rechter te gaan. De rechter bepaalt niet zelf wat er gebeurt. Wij vragen vooraf om een maatregel, zoals een gedragsaanwijzing. Of in het uiterste geval een huisuitzetting. De rechter keurt deze maatregel goed of wijst deze af. We sturen ook het dossier met ons verhaal naar de rechtbank. Daar mag de overlastgever op reageren. Als er informatie van omwonenden in staat, vragen we vooraf of we naam en adres mogen noemen. Zo heeft de rechter bewijs dat het écht om de mensen in de buurt gaat. En is het dossier sterker.

Naar de rechter

Meestal nodigt de rechter Woonbedrijf en de overlastgever uit om naar de rechtbank te komen. Daar stelt de rechter vragen en mogen we ons verhaal doen. Hierna neemt de rechter een besluit. Helaas kan het een half jaar tot jaar duren voordat er een zitting is. Intussen is het belangrijk dat we de situatie in de gaten houden. En dat je de overlast blijft melden.