Zonnepanelen dragen bij aan duurzaam, fijn en betaalbaar wonen. Precies waar Woonbedrijf voor staat! Daarom kun je via ons zonnepanelen aanvragen, als je woning hiervoor geschikt is. Maar we snappen het als je vragen hebt of onzeker bent. Zeker omdat er op het gebied van energie zoveel speelt. Hieronder vertellen we je meer.

De overheid wil dat Nederland in 2050 duurzaam en CO2-neutraal is. Ofwel: dat we alleen nog energie opwekken uit bronnen die niet opraken. En die zo min mogelijk schadelijke stoffen uitstoten, zoals CO2. Aardgas is zo’n schadelijke brandstof en dit raakt op. Daarom zal de prijs van gas blijven stijgen.

Zonnepanelen


Wil je het milieu én je portemonnee een handje helpen? Gebruik dan schone energie. Zonnepanelen zijn een manier op deze op te wekken. Ze zetten zonlicht om in stroom, ook als het bewolkt is. Als zonnepanelen stroom opwekken, kun je die meteen thuis gebruiken. Als de zon niet schijnt, zoals in de avond, gebruik je stroom van het elektriciteitsnet. Daar betaal je voor.

Salderen en terugleverkosten


Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan lever je die stroom terug aan het elektriciteitsnet. De elektriciteit die je teruglevert, wordt afgetrokken van de elektriciteit die je van het net gebruikt. Dat heet salderen. Je betaalt alleen voor het netto verbruik: het verschil tussen de afgenomen en teruggeleverde stroom.

Van verdienmodel naar besparen


Door het salderen was het heel aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben. Tot voor kort zagen veel mensen dit als een verdienmodel. Het resultaat is dat er nu vaak een overschot aan stroom is als de zon schijnt. Stroom is dan weinig waard, maar mag wel ‘geruild’ worden tegen dure stroom als de zon niet schijnt. Daarom rekenen de energiebedrijven nu extra kosten als je stroom teruglevert. Dat betekent dat je geen honderden euro’s winst meer maakt.

Stoppen van salderen


De overheid wil het salderen per 1 januari 2027 stoppen. Het is nog niet duidelijk hoe energiemaatschappijen hierop reageren, maar waarschijnlijk verdwijnen dan de terugleverkosten of worden ze lager. Houd voor de laatste stand van zaken de website van de Rijksoverheid in de gaten. Meer informatie over terugleverkosten en salderen vind je op de website van Milieu Centraal.

Meer eigen stroom gebruiken, minder betalen


Misschien vraag je je nu af: bespaar ik dan nog wel? Ja, je kunt nog steeds besparen op je energierekening. Hoeveel dit is, hangt van veel zaken af. Zoals het aantal panelen, je energieleverancier en contract, de regelgeving en je gebruik. Je gebruik is heel belangrijk en daar kun je zelf veel in doen! Hoe beter je je eigen opgewekte stroom gebruikt, hoe minder je betaalt aan je energieleverancier.

Gratis adviesgesprek


Woonbedrijf kijkt per buurt welke woningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Denken we dat jouw woning geschikt is? Dan krijg je een brief en kun je je aanmelden voor een adviesgesprek. Een adviseur van een van onze leveranciers van zonnepanelen (365zon of Kemkens) komt dan langs. Hij of zij bekijkt je woning, vertelt wat de mogelijkheden zijn en hoeveel je kunt besparen. Wij betalen de zonnepanelen en het plaatsen ervan. Zelf betaal je voor het gebruik, via servicekosten. De servicekosten zijn lager dan het voordeel op je elektriciteitsrekening. Hier kunnen onze leveranciers je meer over vertellen.

Meer informatie en aanmelden voor zonnepanelen


Heb je interesse in zonnepanelen? Doe dan hier een aanvraag. Wij laten je dan weten of je woning geschikt is. Meer informatie over zonnepanelen vind je op deze pagina. Vind je het antwoord op je vraag niet? Vul dan het contactformulier in.

Warmtepompen


In de volgende Buurten lees je meer over warmtepompen. Deze bieden we zonder huurverhoging aan aan bewoners van wie hun cv-ketel wordt vervangen. Met een warmtepomp kun je nóg meer kosten en energie besparen.