Als buurtbewoner kun je je buurt een stuk mooier en groener maken! Lees hieronder hoe bewoner Ben dat voor zijn buurt Genderdal in Gestel heeft gedaan. Dat begon met ideeën over gezond eten en mensen samenbrengen. Nu is er een mooie tuin én een groep betrokken bewoners: Groen Genderdal. Samen zetten zij zich in voor groen, gezond leven en elkaar ontmoeten in hun buurt.
In de zomer is de Vivaldituin een paradijsje voor bijen, vlinders en andere insecten. Maar ook buurtbewoners genieten graag van het groen en de bloemen. Zelfs 2 zwerfkatten hebben er hun plekje gevonden. Een buurtbewoonster geeft ze elke dag te eten. Aan de andere kant van de tuin groeien fruitboompjes en struiken. Ze zijn nu nog klein, maar het wordt een mini-voedselbos. Het midden van de tuin is grasveld, waar kinderen kunnen spelen.
Gezond eten en sociale contacten
Ooit was het hele stuk ‘gewoon’ gras. Maar dat veranderde door buurtbewoner Ben. Toen zijn levenspartner Marja in 2016 overleed, vroeg hij zich af of hij niet wilde verhuizen. Maar hij woonde er toch wel fijn, voor niet al te veel huur. In die tijd liet hij zich ook inspireren door de ‘blue zones’. Dit zijn delen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan gemiddeld. "Dat komt bijvoorbeeld door gezond eten en veel bewegen", zegt Ben. "Maar ook door sociale contacten en veel samen doen. Dat kan hier ook."
Samen aan de slag
Met die gedachte nodigde hij Gemeente Eindhoven, Woonbedrijf en WIJeindhoven uit. Om samen de plannen actief en duurzaam te maken. Woonbedrijf betrok CKE (Cultuur & Kunst Eindhoven) erbij. Samen gingen ze aan de slag met de vraag: ‘Hoe kunnen we nog meer bewoners betrekken bij de plannen van buurt?’
Sprookjes en verhalen
Ben haalt er 2 grote mappen bij. Vol met foto’s die de reis van toen tot nu laten zien. "CKE haalde op wat buurtbewoners graag willen in hun buurt", zegt Ben. Op een foto staan 2 dames verkleed als toverfeeën. Ze zitten op het gras met een groot sprookjesboek. "Sprookjes zijn in veel culturen bekend, dus dat leek een mooie ingang." Veel mensen kwamen ook nieuwsgierig kijken en deelden hun verhaal. Zoals een Afghaans gezin, dat in hun cultuur voor 7 buren links en 7 buren rechts zorgt. En een Turkse vrouw, die niet alleen bij een andere man mag aanbellen. Maar ze mag een man buiten wel aanspreken om een praatje te maken. Ook liet Ben kinderen aalbessen uit zijn achtertuin proeven. "De kinderen vonden die heerlijk!"
Ontwerpen van de tuin
Met alle verhalen en ideeën gingen bewoners aan de slag. Ze wilden het grasveld graag veranderen in een tuin. Met groenten en fruit, een ontmoetingsplek en een plek voor vlinders. Ben laat wat ontwerpen zien. "Gemaakt door ontwerper Almar Sinte Maartensdijk, die is via het Buurtfonds van Woonbedrijf ingeschakeld." Bewoners kozen één van zijn ontwerpen uit: een vlindertuin met bankjes, een vuurplaats en kweekbakken. Ook werd er een mini-voedselbos voorgesteld.
Samen de tuin aanleggen
De gemeente zorgde voor het grondwerk en de bewoners kozen planten en bomen. Almar hielp bij de uitvoering, maakte bankjes en legde samen met de bewoners de tuin aan. Corona gooide even roet in het eten. Maar uiteindelijk werd de Vivaldituin feestelijk geopend. Ben onderhoudt de tuin niet alleen. Hij krijgt elke week hulp van mensen van ‘Doe Mee Met 4W’. En via het Buurtfonds helpt Almar nog steeds met het opzetten van activiteiten en betrekken van bewoners.
Het begin van Groen Genderdal
"Ik hoorde dat meer bewoners in Genderdal met groen bezig waren", zegt Ben. "Het leek me mooi om de krachten te bundelen". Zo ontstond in juli 2023 Groen Genderdal. Een club bewoners die zich inzet voor groen, duurzaamheid, gezond leven, elkaar ontmoeten en samenwerken.
Oogstfeest en wensen
Ze organiseerden vorig jaar oktober samen het Oogstfeest, in de Vivaldituin. "Twee muzikanten speelden de muziek van Vivaldi, de componist waar de tuin naar is vernoemd. Van zelfgekweekte pompoenen werd pompoensoep gemaakt, bereid op houtvuur." Zo’n 50 buurtbewoners kwamen erop af en leerden elkaar kennen.
Elk seizoen een activiteit
Daar bleef het niet bij. In de winter organiseerde Groen Genderal een boerenkoolfuif in een oud schoolgebouw. "Bewoners konden ook wensen in de dennenboom in de Vivaldituin hangen. Een aantal hangt er nog. In de lente was er een wildplukwandeling. We kwamen niet veel verder dan struiken en bomen in de Vivaldituin. Zo veel groeide er al." In de zomer was er een feest met het thema Flower Power. Een koor zong vredesliedjes en kinderen konden vredesduiven knutselen. Ook konden mensen een bietenburger proberen. "Bij alles wat we doen zijn planten of duurzaamheid heel belangrijk."
Veel contacten
Grappig weetje: Ben heeft niet zo’n groene vingers, zegt hij zelf. "Al heb ik ondertussen wel veel geleerd." Hij heeft door de tuin vooral veel contacten in de buurt gekregen. "Mensen kennen me en maken een praatje. Ook krijg ik weleens vragen over de tuin." Hij gaat graag door met de groene activiteiten.
Buurtfonds
Kom ook eens een kijkje nemen in de Vivaldituin. Misschien krijg je wel goede ideeën voor een tuin in jouw buurt! Of wil je graag iets anders voor je buurt organiseren? Kijk dan hier of je hulp kunt krijgen van het Buurtfonds.