Woonbedrijf heeft de school 'De Cajuit' aan de Wethouder van Ebbenlaan 135 in Helmond verbouwd tot 13 appartementen. Aan de buitenzijde van het gebouw uit 1949 verandert bijna niets. Ook in de school bleven de monumentale elementen behouden, zoals de gangen en het trappenhuis.

Gasloos
De appartementen zijn gasloos en hebben energielabel A. Het appartement wordt verwarmd door vloerverwarming, dat is dus anders dan je nu misschien gewend bent. Alleen in de badkamer hangt een radiator (elektrisch).

Er is een collectieve warmtepomp die alle appartementen van warmte voorziet. Je kunt wel de warmte zelf regelen en er is een meter die het verbruik van elk appartement bijhoudt. Je betaalt dus alleen wat jij zelf verbruikt. De boiler (120 liter) in de technische ruimte zorgt voor warm water. De gangen en trappenhal worden niet verwarmd.

Buitenruimte, parkeren en fietsenberging
De vroegere speelplaats achter het gebouw is nog steeds hetzelfde. Het is een buitenruimte die je samen met de andere bewoners gebruikt. Daar vind je ook de gemeenschappelijke fietsenberging, een containerruimte en 6 parkeerplaatsen. Er komen nog 3 parkeerplaatsen in het openbare gebied. Die zal de gemeente aanleggen.

De Cajuit ligt middenin de Leonardusbuurt
Er zijn allerlei voorzieningen vlakbij zoals een supermarkt, winkelcentrum Vondellaan, een gezondheidscentrum en de bushalte is 5 minuten lopen.

Geschiedenis van De Cajuit
In 1938 vraagt het kerkbestuur van Leonardusparochie aan het gemeentebestuur van Helmond toestemming voor de bouw van een jongensschool aan de Wethouder Ebbenlaan.
In het najaar van 1949 is de school klaar, maar helaas meteen weer te klein. Steeds moeten leerlingen uitwijken naar andere locaties, omdat er te weinig klaslokalen zijn. In 1951 wordt de school uitgebreid tot 12 lokalen. De jongens en meisjes van de Leonardusparochie hebben hun eigen school: de meisjes gaan naar de Catharinaschool, de jongens naar de Leonardusschool. Halverwege de jaren zestig zijn er 16 lokalen.

Daarna loopt het aantal leerlingen snel terug door de bouw van nieuwe scholen zoals de Paulusschool en ‘De Goede Herder’. Omdat het basisonderwijs veranderde, is de school in 1978-1979 grondig verbouwd. Daarna gaan voortaan jongens en meisjes naar de school in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Later werd het schoolgebouw in gebruik genomen door het Jan van Brabant College als vestiging voor anderstaligen. Zij gaven de school zijn naam: ‘De Cajuit'. Tot eind 2021 hebben er nog enkele organisaties de ruimtes gebruikt.

Samenwerkingspartners
Okko, Ballast Nedam Zuid, De Loods Architecten.

Gereed en verhuurd