Woonbedrijf, Team CASA en bouwbedrijf Hurks hebben CASA 1.0 gebouwd. Deze innovatieve en betaalbare woningen zijn de eersten in Brainport Smart District (BSD) in Helmond, de slimste wijk ter wereld.

Beter dan een nul-op-de-meter huis

De studenten ontwierpen niet alleen een nul-op-de-meter huis, maar gaan een stap verder. Nulwoningen zorgen namelijk voor een piekbelasting op het net, met veel overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter. Daarom komt er een grote watertank, die het teveel aan energie in de zomer opslaat voor gebruik in de winter. De energie voor de woning komt uit een energiedak, die een zonnepaneel en zonneboiler combineert en daardoor zowel elektriciteit als warmte genereert. Bekijk hier het filmpje van de bouw van de watertank (STES).


Het elektrisch netwerk in de woning bestaat uit een combinatie van gelijkstroom (DC) en wisselstroom (AC), en voorkomt daarmee verspilling bij de omzetting. Ook de waterhuishouding is bijzonder: hemelwater wordt opgevangen om het toilet door te spoelen.

In de keuze voor bouwmaterialen en het bouwproces zelf streeft Team CASA ook naar duurzame oplossingen. Zo bestaat de woning uit modulaire eenheden, die bij montage geen lijm vereisen. Dit garandeert duurzame sloop met hergebruik van materialen én maakt verbouwingen makkelijker en goedkoper. Verder gebruiken de studenten bewust geen beton, vanwege de negatieve impact van dit materiaal op het milieu. De bouwtechniek ‘Slimbouwen’ moet het materiaalverbruik en afval verminderen, het reduceert bouwfouten en zorgt voor lagere CO2-uitstoot. Dat gebeurt door de verschillende disciplines, zoals bouwkundig en installatietechniek, op te knippen. In CASA 1.0 zijn bijvoorbeeld alle installaties in de kern van de woning geplaatst: makkelijker om te installeren én te onderhouden.

Meer informatie over CASA 1.0 vind je op de website van Team CASA
onder andere over de gebruikte technieken en toepassingen. We hebben ook een korte beschrijving gemaakt van alle installaties.

Samenwerkingspartners

Team CASA
Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
Brainport Smart District
Hurks

Vragen?

Heb je vragen over dit project, vul dan even het contactformulier in. En geef aan dat het om CASA 1.0 gaat.

Gereed, nu in testfase