Aan de Tongelresestraat in Eindhoven staat de Picusvilla. Die is gebouwd in 1912 voor de N.V. Houtindustrie Picus. Achter de villa stond de fabriek. De villa wordt al enkele jaren niet meer gebruikt. Woonbedrijf heeft de Picusvilla verbouwd tot 10 studio's. Zo komt er weer levendigheid in de buurt en krijgt het monument weer een tweede leven. En natuurlijk een prachtige kans om in zo'n mooi gebouw betaalbaar en duurzaam te wonen.

Gasloos
De studio's zijn gasloos en hebben minimaal een energielabel B. Het appartement wordt verwarmd/gekoeld door een airco-systeem. Koken doe je ook elektrisch.

Parkeren en fietsen
Er zijn enkele parkeerplaatsen die bij de villa horen. Bij de voordeur is een fietsenstalling voor de bewoners. Daar is ook een gezamenlijke tuin voor de bewoners.

Geschiedenis
De vroegere kantoorvilla is in 1912 gebouwd voor de N.V. Houtindustrie Picus, ontworpen door architect G. Beltman. De fabriek produceerde eerst sigarenkisten en daarna meubels en spaanplaat voor deuren.

Houtfabriek Picus bestond al sinds 1884 en bracht de houtindustrie tot bloei in Eindhoven. De villa stond aan de straatkant van het fabriekscomplex. In 1990 werd de fabriek getroffen door een grote brand, die ontstond in een houthandel die ernaast lag. Het bedrijf werd daarna overgenomen door Kegro Deuren, maar ging in 1993 toch failliet. Na een doorstart waarbij alleen de productie van de deuren werd doorgezet, ontstond het bedrijf Van Vuuren Deuren. Deze fabriek bestaat nog steeds. Na het vertrek van de fabriek in Eindhoven is het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar. Alle gebouwen op het terrein zijn gesloopt, behalve de kantoorvilla. De kantoorvilla heeft sindsdien geen andere functie gekregen en staat al een geruime tijd leeg.

Samenwerkingspartners
Okko en Hurks

Opgeleverd en verhuurd