Woonbedrijf heeft twee scholen aan de Barrierweg 180 en Alard du Hamelstraat 31 van de gemeente Eindhoven gekocht. Deze scholen gaan we verbouwen tot sociale huurwoningen. De uitstraling en het karakter van beide scholen blijft behouden. Hieronder lees je wat er in welke school gaat komen.

School aan de Barrierweg 180


Bij de school aan de Barrierweg 180 is nog veel in originele staat, zowel de binnen- als de buitenkant. De buitenkant blijft zoveel mogelijk behouden. Daar zullen we de kozijnen en dakgoten renoveren.De verbouwing is vooral aan de binnenzijde.

In de vroegere klaslokalen komen totaal 7 appartementen, waarvan 6 met 1 slaapkamer (circa 45 m² groot) en 1 met 2 slaapkamers van 60 m2 groot. De gangen en trappenhallen blijven zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat. Er is geen lift aanwezig.

Deze appartementen zijn geschikt voor 1 of 2 personen
De exacte huurprijzen van de sociale huurwoningen zijn nu nog niet bekend maar de appartementen met 1 slaapkamer kosten minder dan €633 euro kosten (prijspeil 2022). Het grotere appartement met 2 slaapkamers zit onder de 678 euro. Dus huurtoeslag aanvragen is mogelijk.

Duurzaamheid
De appartementen aan de Barrierweg zijn straks gasloos en hebben energielabel A. Er is een collectieve warmtepomp die alle appartementen van warmte voorziet. De bewoner kan wel de warmte zelf regelen en er is een meter die het verbruik van elk appartement bijhoudt. Voor het warme water heeft elke woning een individuele boiler.

Planning
De verbouwing start in het 1e kwartaal van 2023. De oplevering is naar verwachting in het 4e kwartaal van 2023.

Alard du Hamelstraat 31

Ook de uitstraling en het karakter van de school aan de Alard du Hamelstraat 31 blijft grotendeels behouden. Maar hier is de verbouwing veel ingrijpender. De school is vroeger vaak verbouwd en er zijn aanbouwen geplaatst. Daarom zijn veel onderdelen met cultuurhistorische waarde verloren gegaan. De voorgevel blijft staan, en daarachter wordt het gebouw opnieuw opgebouwd.

In deze school komen totaal 43 woningen:

  • 29 studio's
  • 12 appartementen met 1 slaapkamer
  • grotere appartementen met 2 slaapkamers

De woningen zijn voor geschikt 1 of 2 personen, voor allerlei bewoners, waaronder ook starters en jongeren onder de 23 jaar.

De huurprijzen zijn nu nog niet bekend
Maar de kleinere studio's zullen minder dan 442 euro kosten (prijspeil 2022), dit is de grens waarbij jongeren huurtoeslag kunnen aanvragen. De overige appartementen kosten minder dan 633 euro (prijspeil 2022). Ook daar is huurtoeslag aanvragen mogelijk.

Duurzaamheid
Deze appartementen zijn te vergelijken met een nieuwbouwappartement. Ze hebben energielabel A en zijn gasloos. Een warmtepompinstallatie zorgt voor verwarming en warm water.

Gezamenlijke binnentuin en parkeren
Tussen de scholen liggen grote schoolpleinen met nu nog alleen stoeptegels. Hier komt straks een groene gezamenlijke binnentuin voor de bewoners van de school aan de Barrierweg en de school aan de Alard de Hamelstraat. De grote bomen blijven behouden. Woonbedrijf wil zo meer groen in de buurt brengen.

Op dit binnenterrein komt een groene parkeervoorziening met tegels waar gras tussen groeit. Hier komen ook de fietsenbergingen.

De plannen zijn nog niet definitief
Op dit moment is er nog overleg met de gemeente Eindhoven. Zij gaan straks de benodigde vergunningen verlenen. Om die aanvragen voor te bereiden, wordt veel onderzoek gedaan. We brengen dan van alles in kaart zoals geluid, parkeren, groen, flora en fauna etc. etc. Dat vraagt veel tijd. En we weten uit ervaring dat er dingen kunnen meevallen of tegen kunnen vallen. Het zal dus nog wel een tijdje duren voordat we de procedures doorlopen hebben.

Verder delen we onze plannen met de buurtbewoners. Ook zij brengen waardevolle informatie in.

We hebben eind 2021 een nieuwsbrief verstuurd naar de buurtbewoners, klik hier om hem te lezen. In februari hebben we een digitale bijeenkomst gehouden voor de buurtbewoners. Die kun je hier terugkijken.

In november 2022 heeft het college van Burgemeester en Wethouders het bestemmingsplan voor de Alard du Hamelstraat goedgekeurd. Zie www.overheid.nl of www.ruimtelijkeplannen.nl

Samenwerkingspartners
Okko, De Loods Architecten en Ballast Nedam Zuid.

Interesse?
We verhuren de woningen straks via www.wooniezie.nl. Je kunt nu nog niet reageren. Wel kun je alvast inschrijven als woningzoekende bij Wooniezie. Als je al ingeschreven bent, is dat niet meer nodig.

Vragen?
Heb je vragen over dit project stuur dan een mail aan scholendebarrier@woonbedrijf.com.

In voorbereiding