Na zes jaar ontwikkelen, ontwerpen en bouwen is het slimme en extreem duurzame CASA 1.0-huis van TU/e-studententeam CASA af. Het gaat om in totaal drie appartementen in de Helmondse wijk; Brandevoort. Hetzelfde gebied waar Brainport Smart District de wijk van de toekomst ontwikkelt. Het zijn sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf. Met slechts de stroom van een aquariumpompje kan de woning in de winter verwarmd worden, door warmte die in de zomer opgewekt is. De studenten van de TU Eindhoven werkten tijdens het project samen met bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf.
De betonloze appartementen – gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout – kennen een innovatief klimaatsysteem; de warmtepomp werkt op gelijkstroom - die is opgewekt door zonnepanelen - staat vooral in de zomer aan en niet in de winter. Daardoor is er veel minder stroom nodig om het huis te verwarmen. Het geheim hierachter bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmtepomp onttrekt tegelijkertijd warmte uit de woning in de zomer, die vervolgens wordt gebruikt om het bassin onder het huis te verwarmen. Die warmte wordt dan in de koude wintermaanden gebruikt om het hele huis te verwarmen.
Piekbelasting voorkomen
Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter, waarmee een piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is afkomstig van het energiedak, dat via een zonnepaneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte opwekt. CASA 1.0 bestaat daarmee in feite uit nul-op-de-meter-woningen.
Daarnaast beschikt het huis over vraaggestuurde ventilatie. Sensoren meten de luchtkwaliteit en temperatuur, ventileren als het nodig is. Door een compleet gelijkstroomnet voor de zonnepanelen, warmtepomp, accu en verlichting gaat er geen energie verloren bij de omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning.
De service core
De verwarming en verschillende technieken komen samen in het hart van het huis: de service core. Om alle systemen met elkaar te kunnen laten communiceren en aan te sturen, ontwierp Team CASA zelf de regeltechniek. En creëerde zo naast een duurzaam ook een slim huis.
Ook op bouwkundig gebied is er veel aandacht voor duurzaamheid. Zo is de gevelbekleding van bamboe. Dit materiaal is CO2-neutraal en volledig onderhoudsvrij en brandwerend. Verder bestaat de woning uit losse modulaire eenheden, die bij de montage geen 'lijm' (zoals beton) vereisen. Team CASA gebruikt bewust geen beton, vanwege de negatieve impact op het milieu.
Teammanager Antoine Post is zelf sinds een paar maanden de eerste bewoner van één van de CASA 1.0-appartementen. De andere twee appartementen gaat Woonbedrijf verhuren. Antoine is blij met het resultaat. "We hebben wat vertraging opgelopen, onder meer vanwege de langere levertijden van bouwmaterialen, maar ons doel was een duurzaam, comfortabel en betaalbaar huis ontwikkelen. Dat is gelukt!"
Post heeft samen met oud-student Pau Brossa Rodriguez inmiddels een eigen start-up opgericht: Integer Technologies. Deze start-up gaat samen met bouwbedrijf Hurks verder met het opschalen en commercialiseren van het concept en het optimaliseren van de volgende versie (CASA 2.0). Integer Technologies richt zich vooral op het ontwerpen en aan elkaar knopen van de installaties, het bouwkundige deel wordt door Hurks ontwikkeld. Woonbedrijf volgt deze doorontwikkeling met interesse.
Het studententeam zelf heeft ook een nieuwe uitdaging gevonden. De studenten gaan de CASA-principes toepassen op het gebied van waterstof. Zij onderzoeken hoe je van biomassa naar elektriciteit, opgewekt met waterstof, kan gaan.
Het CASA 1.0 project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid, de Metropoolregio Eindhoven en een bijdrage uit de subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant. Verdere ontwikkeling wordt medegefinancierd met een Topsector Energiesubsidie (Demonstratie Energie Innovatie) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.