Informatie over je warmtepomp

De woning heeft vloerverwarming in elke ruimte. Dat is anders dan je misschien gewend bent.


Deze situatie ben je misschien gewend.


Je nieuwe woning wordt op deze manier verwarmd.

De warmtepomp in de technische ruimte verwarmt je appartement en zorgt voor warm water

De warmte uit de afgevoerde lucht wordt door de warmtepomp weer gebruikt. De pomp geeft het weer terug in de vorm van verwarming. De afgekoelde lucht wordt via het dak afgevoerd.

De warmtepomp is een Vaillant aroTHERM split 35/5. Dit systeem heeft een buitendeel op het dak. Het binnendeel staat in de technische ruimte. Daarin zit de ingebouwde warmwatervoorziening van 190 liter water. Dat zorgt voor warm water en voor de vloerverwarming.

De warmtepomp kan óók zorgen voor een beetje verkoeling in de zomermaanden. Het systeem pompt dan koud water in de vloerverwarming waardoor de vloer tot 3 graden kan koelen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Jouw woning wordt verwarmd door vloerverwarming. De temperatuur van het water in de vloerverwarming is tussen de 25°C en 45°C. Je hebt geen radiatoren die wel tot 60°C warm kunnen worden.

Met de thermostraat stel je de temperatuur in die je prettig vindt. De verwarming zorgt dat je woning op deze temperatuur blijft. De warmtepomp werkt het beste als de temperatuur steeds op dezelfde hoogte staat.

Zodra de buitentemperatuur onder 20,5°C zakt, gaat de vloerverwarming aan. Vloerverwarming verwarmt jouw appartement langzamer dan je misschien gewend bent. Als je de thermostaat omhoog draait, duurt het enkele uren (tot 24 uur) voor je meer warmte voelt.

Als het buiten kouder is, heeft jouw woning meer warmte nodig en dan wordt het water in de vloerverwarming meer opgewarmd. Als het buiten 10 graden is, is het water verwarmd tot circa 30 graden. Dat voel je niet echt met je handen. Als de buitentemperatuur 0 graden is, wordt het water verwarmd tot bijna 40 graden. Dat voel je dan wel.

Belangrijke tips om energie (en geld) te besparen:

  • Houd de temperatuur in je appartement zo stabiel mogelijk: op 20°C. Laat de temperatuur op de thermostaat zoveel mogelijk gelijk. Als je veel van temperatuur wisselt, gaat je energierekening omhoog. Dit is anders dan bij een cv-ketel op gas.
  • Als je de thermostaat één keer instelt, dan heeft je woning altijd de goede temperatuur. Let op: in de zomer kan de temperatuur boven 20°C komen. Ook al heb je een woning waar je kunt koelen.
  • Om het in de zomer koel te houden, raden we aan om zonwering te plaatsen. Vraag bij Woonbedrijf om toestemming en welke zonwering je kunt laten plaatsen.

De eerste 18 maanden heb je meer stookkosten

Dat komt door het bouwvocht dat nog in de woning zit. Je energiekosten zijn dan ongeveer 30% hoger. Wat kun je daar aan doen?

  • Goed ventileren: zet de eerste maanden de mechanische ventilatie in een hoge stand.
  • Goed stoken: zet de thermostaat op minimaal 20°C.
  • Zet de eerste 3 tot 6 maanden de binnendeuren en keukenkastdeurtjes op een kier.
  • Zet banken en kasten en andere dichte meubelstukken niet te dicht op de muur.

Wanneer is je woning droog genoeg? Als je geen blijvende condens meer op de binnenkant van de ramen ziet.

De digitale thermostaat hangt in de woonkamer, slaapkamer en in de badkamer

Dan kun je in iedere ruimte de temperatuur apart regelen. Zo kun je de woonkamer op 21 graden zetten, de ene slaapkamer op 20 en de andere op 18 graden. Het advies is om de temperatuur zoveel mogelijk gelijk te houden. En de temperaturen niet meer dan 2 tot 3 graden van elkaar te laten verschillen. Anders moet de warmtepomp veel bijsturen. En ook hier geldt: houd de temperatuur in die ruimte zo stabiel mogelijk.

Let op: de thermostaat mag je niet verwijderen of vervangen. De warmtepomp werkt alleen met deze thermostaat. En niet met ‘Toon’ of andere ‘slimme’ thermostaten.

Heb je een storing? Bel dan de firma Feenstra

040 25 22 625 (24 uur per dag)