Camera's plaatsen

Hoe bewaken we de privacy van omwonenden en de kwaliteit van de woning?

In deze tijd zie je in straten wel eens huizen met één of meer camera’s. Wij krijgen ook steeds vaker meldingen van bewoners die het niet fijn vinden om gefilmd te worden. Wat mag officieel wel of niet? We leggen het hieronder uit.

Lees meer over...

Folder: Camera's aan je woning

Plaats alleen een camera als je denkt dat het echt nodig is

Bedenk vooraf of het mogelijk is om jouw bezit op een andere manier te beschermen.

Een paar ideeën:

  • Hang aan de buitenzijde van de woning een lamp met een schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Heb je struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
  • Ben je meer dagen van huis? Vertel het de buren, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Plak een sticker van de buurtpreventie (als deze actief is in uw wijk).
  • Plaats tijdschakelaars op lampen als u weg bent.
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
  • Beveilig klepramen met een barrière-stang, een afsluitbare raamuitzetter, dievenklauwen en/of raam- of druksluitingen.

Lees ook deze tips om inbraak aan je woning te voorkomen.

Wil je toch een camera plaatsen? Vraag eerst schriftelijk toestemming aan

Je camera mag alleen jouw eigen spullen filmen, op jouw perceel. Film je wel bezittingen van anderen of de openbare weg? Dat mag niet volgens de privacywet. Dit is strafbaar.

Je mag dus niets van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van de buren. Ook mag je niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen. Het filmen van je auto op de straat mag dus niet.

Voor het plaatsen van een camera moet je toestemming aanvragen.
Toestemming vraag je aan via Woning aanpassen.

Voorwaarden bij het plaatsen van een camera

  • Je mag een camera alleen in de achtertuin plaatsen onder de bovenkant van de schutting. Zo weten jij en de buren dat je alleen jouw eigen tuin filmt. De camera mag dus niet aan de voorkant van de woning hangen.
  • Je mag geen camera plaatsen in gemeenschappelijke ruimtes. Hiermee bedoelen we (achter)paden, galerijen en gangen.
  • Sommige materialen zijn niet geschikt voor het ophangen van een camera. Bij jouw aanvraag kijken we hiernaar.
  • Soms is het nodig om met elkaar maatwerkafspraken te maken. Is het voor jouw veiligheid noodzakelijk om de camera tijdelijk op een andere plek te plaatsen? Geef dit dan duidelijk aan in je aanvraag en leg het ons uit.
  • We houden de mogelijkheid om jou te verzoeken de camera te verwijderen. De kosten voor verwijdering en eventuele herstelwerkzaamheden zijn altijd voor jou als bewoner.
  • Ga je verhuizen? Dan moet je de camera weghalen en de boorgaten repareren. De kosten hiervan betaal je zelf.

Je bent het niet eens met de camera van je buren

Jouw buren hebben een camera hangen en jij vindt dit niet fijn. Wat doe je dan? Ga in gesprek met je buren en ga samen op zoek naar oplossingen. Kom je er samen niet uit en heb je echt last van de camera? Neem dan contact op met buurtbemiddeling via www.problemenmetjeburen.nl. Of is er sprake van overlast, meld dit ons via Overlast melden.

Veelgestelde vragen

Ik heb al een camera hangen. Wat moet ik doen?

Hangt deze aan de voorkant van je woning? Verwijder dan de camera. Hangt deze camera aan de achterkant van de woning? Vraag ons dan alsnog toestemming voor deze aanpassing aan de woning, of verwijder de camera. Is de muur beschadigd? Dan moet je deze repareren. De kosten hiervan betaal je zelf.

Hoe zit het met de koopwoningen verderop in de straat

Ook eigenaren moeten zich houden aan de privacywetgeving. Je kunt de bewoners hier zelf op aanspreken of maak een melding bij de autoriteit persoonsgegevens (AP).

Hoe weet ik wat mijn achtertuin is?

De achtertuin is meestal de tuin die aan de achterkant van jouw woning ligt. Je mag er een schutting van maximaal 2 meter omheen plaatsen. Zorg ervoor dat de camera onder de schuttingrand blijft. Twijfel je welke grond bij jouw achtertuin hoort? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Mijn camera is aangemeld bij ‘Camera in beeld’, het onderzoeksysteem van de politie, wat nu?

Let op: dit betekent niet dat je toestemming hebt van Woonbedrijf voor de plaatsing. De politie kan je geen toestemming geven. Je moet toch nog een aanvraag bij ons doen voor een aanpassing aan de woning.

Mijn camera’s hangen er al jaren en niemand klaagt, wat nu?

Je moet er zelf voor zorgen dat je je aan de privacywetgeving houdt. Dat geldt ook voor de voorwaarden die wij stellen aan het plaatsen van een camera.

Vanaf wanneer gelden deze regels?

Deze regels stonden altijd al in de wet en gelden dus voor iedereen.

Heb je voor het installeren van een (camera)deurbel vooraf toestemming nodig?

Voor het aanbrengen van een deurbel is geen toestemming van ons nodig. Je hoeft ons dus geen toestemming te vragen.

Wij zijn geen voorstander van een (camera)deurbel. Ook bij een (camera)deurbel moet je jezelf houden aan de privacywetgeving. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om aan de regels te voldoen.

Krijgen wij van je buurtgenoten overlastklachten over het gebruik van de deurbelcamera? Dan verzoeken wij jou nadrukkelijk om deze weg te halen.