Dit vinden bewoners

Elk jaar vragen we hoe onze bewoners wonen in hun woning en buurt. Een groot aantal van onze bewoners krijgt dan een vragenlijst. Dat is het Fijn Wonen Onderzoek.

Dit jaar (2024) hebben we ongeveer 17.000 bewoners een vragenlijst gestuurd. 4.626 bewoners hebben deze ingevuld. Daar zijn we super blij mee!

Hier lees je wat bewoners vinden van hun buurt en woning.

Fijn wonen in de buurt

6 van de 10 bewoners geven aan dat ze fijn wonen in hun buurt. Dit is iets minder dan vorig jaar. Het aantal mensen dat niet fijn woont in de buurt is dit jaar 16%. Vorig jaar was dit 14%.

Pluspunten van de buurt

We vroegen de bewoners wat ze echt top vinden aan hun buurt.

Minpunten van de buurt

We vroegen ook aan bewoners wat ze niet fijn vinden in de buurt.

Het percentage geeft aan hoeveel procent van de bewoners deze reden geeft voor het fijn of niet fijn wonen in de buurt.


In welke buurt wonen bewoners fijn in de buurt?

In de Eindhovense buurten Driehoeksbos, Schrijversbuurt en Schutterbosch zijn veel bewoners blij met hun buurt. Bewoners die wonen in en rond het oude Philipsterrein zoals Philipsdorp, Strijp S en Schoot, zijn ook heel tevreden met hun buurt. En buurten in Son, Best en Valkenswaard scoren goed.

Er is ook een aantal buurten waar weinig bewoners fijn wonen in de buurt. Zoals Hemelrijken, Limbeek, Woensel-West, een aantal buurten in Gestel, een aantal buurten in Woensel zoals ’t Hool en Vlokhoven en Braakhuizen-Zuid in Geldrop.

Fijn wonen in de woning

2 op de 3 bewoners zeggen dat ze fijn wonen in de woning. Dat is iets minder dan vorig jaar. 15% zegt dat ze niet fijn wonen in de woning en 19% heeft ‘neutraal’ geantwoord.

Pluspunten van de woning

We hebben bewoners gevraagd wat ze fijn vinden aan hun woning.

Minpunten van de woning

Er zijn ook bewoners die niet fijn wonen in hun woning.

In welke buurt wonen bewoners fijn in de woning?

De meeste bewoners wonen fijn in hun woning. Jammer genoeg wonen ook sommige bewoners niet fijn in hun woning. Is de woning oud, heeft het een laag energielabel of is het niet groot? Dan is de kans groter dat iemand er niet fijn woont. Maar als het een nieuwe woning is of een woning met energielabel B, A of hoger, dan is de kans groter dat iemand er fijn woont. Er is een aantal buurten waar veel mensen blij zijn met hun woning, zoals de Eindhovense buurten Driehoeksbos, Witte Dame, Philipsdorp en in Valkenswaard (Centrum en Hoge Akkers). In de buurten Braakhuizen-Noord (Geldrop), Turfberg-Noord (Valkenswaard) en Limbeek-Noord (Eindhoven) zijn juist weinig mensen blij met hun woning.