Veelgestelde vragen rookmelders

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen over rookmelders met antwoorden. Lees meer over brand in je woning op deze infographic van de brandweer.

Lees meer over...

Brandveiligheid
Waarom is een rookmelder verplicht?

Rookmelders in je huis kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller je een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis op een veilige manier te ontvluchten. Rookmelders zorgen dus voor een veilige leefomgeving.

Krijg ik een rookmelder van jullie?

Je krijgt een rookmelder als je er nog geen van ons hebt gekregen. Dit is gratis. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur naar (040) 243 43 43.

Welk type rookmelder krijg ik?

In woningen met bouwjaar 2003 of eerder plaatsen we rookmelders met een batterij. Het zijn optische rookmelders die op infrarood werken. De overheid schrijft dit type voor. We kiezen voor rookmelders met een batterij die minimaal 10 jaar meegaat. De batterij kan niet uit de rookmelder gehaald worden. Na 10 jaar worden de rookmelders door ons vervangen. Onze rookmelders voldoen aan de wettelijke normen (NEN-EN 14604).

In woningen die opgeleverd zijn vanaf 2004 zijn rookmelders geplaatst die op het lichtnet zijn aangesloten. Hier zit in de meeste gevallen een back-up batterij in. Deze moet je om de 1 à 2 jaar zelf vervangen. Ook deze rookmelders vervangen wij na maximaal 10 jaar.

Ik heb zelf al een rookmelder opgehangen, komen jullie dan toch langs?

Ja, wij komen dan toch een rookmelder ophangen. Onze rookmelders voldoen aan de wettelijke normen (NEN-EN 14604). Zo weten we zeker dat jij veilig woont. De oude rookmelder laten wij hangen, zodat we het plafond niet beschadigen. Je mag deze zelf verwijderen

Hoe lang gaat een rookmelder mee?

De rookmelder gaat minimaal 10 jaar mee. Wij vervangen deze weer op tijd. Je zorgt er zelf voor dat de rookmelder goed blijft:

  • test de rookmelder twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd. Je test de rookmelder door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat.
  • stof de rookmelder regelmatig af met een licht vochtige doek.
  • maak de gaten in de rookmelder regelmatig schoon met het voetje van de stofzuiger.
Als ik een inboedelverzekering heb en brandschade krijg en er hangt nog geen rookmelder, ben ik dan wel verzekerd?

Dit beslist je verzekeraar. We verwachten niet dat verzekeraars na 1 juli 2022 een andere premie vragen of een ander of geen schadebedrag zullen uitbetalen. Bij ons zijn nog geen verzekeraars bekend die hun voorwaarden aangepast hebben. Je kunt contact opnemen met je verzekeraar om hier informatie over te krijgen.

Als ik brandschade heb en er hangt nog geen rookmelder, zijn jullie dan aansprakelijk voor de vergoeding van de schade?

Nee, dat zijn wij niet. Een rookmelder is een hulpmiddel om je te waarschuwen bij brand. Een rookmelder kan een brand niet voorkomen, maar er wel voor zorgen dat je meer tijd hebt om veilig je huis uit te komen.

Vragen over de rookmelder zelf

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?
  • Test de rookmelder 1 keer per maand. Je test de rookmelder door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat. Hoor je niets? Maak de rookmelder schoon en herhaal de test. Doet de rookmelder het dan nog niet? Neem dan contact op met Woonbedrijf.
  • Maak de gaten in de rookmelder regelmatig schoon met het voetje van de stofzuiger.
  • Verf de rookmelder niet.
Mijn rookmelder gaat af, terwijl er niets aan de hand is. Is hij wel betrouwbaar?

Soms kan een rookmelder alarm geven terwijl er geen brand is. Dat kan een spontaan alarm zijn, dat vanzelf stopt na 5 tot 20 seconden. Het is meestal een teken dat er stof in de rookmelder zit. Maak de melder schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger.

Helpt dit schoonmaken niet en gaat de rookmelder nog steeds af? Of geeft de rookmelder af en toe een kort piepje? Lees hieronder wat je zelf kunt doen:

Is de rookmelder aangesloten op het stroomnet?
Deze rookmelders hangen in een woning die gebouwd is vanaf 2004.

Controleer de meterkast. Misschien is er een groep uitgevallen. Is dit het geval? Controleer met de stekkerproef (www.woonbedrijf.com/tips-bouwservice) of de oorzaak in een apparaat zit of in de elektrische installatie. Is er een probleem in de meterkast? Meld dit dan bij ons: vraag een reparatieverzoek aan via www.woonbedrijf.com/reparatie-aanvragen of bel 040 243 43 43. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar je toe.

Is er geen probleem in de meterkast?
Dan kan de ‘back-up’-batterij leeg zijn. Deze ‘back-up’-batterij is een 9 Volt-batterij. Deze zorgt dat de rookmelder blijft werken tijdens stroomuitval. Vervang zo snel mogelijk de batterij in de rookmelder. Let op: schakel eerst de stroom uit, en pas weer aan als de rookmelder terug op de bodemplaat gezet is.

Werkt je rookmelder op een batterij?
Dit type rookmelder hangt meestal in woningen die vóór 2004 zijn gebouwd.

Vanaf 2022 plaatsen we rookmelders in alle woningen die zijn gebouwd vóór 2004, en waar nog geen rookmelders van Woonbedrijf hangen. De batterij gaat minimaal 10 jaar mee en kan niet worden vervangen. Na ongeveer 10 jaar komen wij bij je langs om de rookmelder te vervangen. Geeft deze rookmelder een alarm terwijl er niets aan de hand is? Het is meestal een teken dat er stof in de rookmelder zit. Dat kan ook als hij net geplaatst is. Maak de melder schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger.

Helpt dit schoonmaken niet en gaat de rookmelder nog steeds af? Meld dit dan bij ons: vraag een reparatieverzoek aan via www.woonbedrijf.com/reparatie-aanvragen of bel 040 243 43 43. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar je toe.

Gaat een rookmelder af door roken of koken?

Rookmelders zijn zo ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Maar ga je vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen? Dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken. Zo kan er ook geen vet en stof in komen, dus blijft de rookmelder schoon. Vergeet niet om de rookmelder weer vrij te maken als je klaar bent!

Ik ben doof of slechthorend, hoor ik de rookmelder dan wel?

Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn er speciale hulpmiddelen te koop die bij brand waarschuwen. Deze hulpmiddelen detecteren zelf geen rook, maar worden draadloos verbonden met een rookmelder.

Zo is er een trilplaat die onder het kussen gelegd kan worden. Geeft de rookmelder alarm, dan gaat de trilplaat hard trillen en waarschuwt op die manier dat er brand is.

Ook is er een flitslamp die, als de rookmelder alarm geeft, met felle lichtsignalen waarschuwt dat er brand is.

Neem voor deze voorzieningen contact op met je zorgverzekering.