Veelgestelde vragen rookmelders

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen over rookmelders met antwoorden. Lees meer over brand in je woning op deze infographic van de brandweer.

Lees meer over...

Brandveiligheid
Waarom is een rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022?

Rookmelders in je huis kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller je een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis op een veilige manier te ontvluchten. Rookmelders zorgen dus voor een veilige leefomgeving.

Krijg ik een rookmelder van jullie?

Je krijgt een rookmelder als je er nog geen hebt. Je betaalt hier niets voor.

Wanneer krijg ik een rookmelder?

Het plaatsen van rookmelders doen we vanaf juli 2022. Dit gebeurt in de woningen die gebouwd zijn vóór 2004. Je krijgt hier bericht over van de aannemer die het gaat uitvoeren.

Per 1 juli 2022 moeten er in alle woningen rookmelders hangen. Waarom heb ik er nog geen?

In totaal moeten we zo’n 52.000 rookmelders ophangen in ongeveer 26.000 woningen. Het is een te grote klus om dit voor 1 juli 2022 klaar te hebben. Het is lastig om aan genoeg rookmelders en medewerkers te komen. Wij doen er daarom langer over. We verwachten bezig te zijn tot begin 2023.

Welk type rookmelder krijg ik?

We plaatsen optische rookmelders, deze werkt op infrarood. De overheid schrijft dit type voor. We kiezen voor rookmelders met een batterij die minimaal 10 jaar meegaat. De batterij kan niet uit de rookmelder gehaald worden. Na 10 jaar worden de rookmelders door ons vervangen. Onze rookmelders voldoen aan de wettelijke normen (NEN-EN 14604).

Ik wil niet wachten en koop zelf een rookmelder, betalen jullie deze?

Nee, we betalen deze niet. Je kunt beter wachten tot wij een rookmelder komen ophangen. Dit is gratis voor jou. Ook weet je dan zeker dat je een veilige rookmelder hebt die aan de wettelijke normen voldoet (NEN-EN 14604).

Ik heb zelf al een rookmelder opgehangen, komen jullie dan toch langs?

Ja, wij komen dan toch een rookmelder ophangen. Onze rookmelders voldoen aan de wettelijke normen (NEN-EN 14604). Zo weten we zeker dat jij veilig woont. De oude rookmelder laten wij hangen, zodat we het plafond niet beschadigen. Je mag deze zelf verwijderen

Hoe lang gaat een rookmelder mee?

De batterij in de rookmelder gaat minimaal 10 jaar mee. Wij vervangen deze weer op tijd. Je zorgt er zelf voor dat de rookmelder goed blijft:

  • test de rookmelder twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd. Je test de rookmelder door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat.
  • stof de rookmelder regelmatig af met een licht vochtige doek.
  • maak de gaten in de rookmelder regelmatig schoon met het voetje van de stofzuiger.
Als ik een inboedelverzekering heb en brandschade krijg en er hangt nog geen rookmelder, ben ik dan wel verzekerd?

Dit beslist je verzekeraar. We verwachten niet dat verzekeraars na 1 juli 2022 een andere premie vragen of een ander of geen schadebedrag zullen uitbetalen. Bij ons zijn nog geen verzekeraars bekend die hun voorwaarden aangepast hebben. Je kunt contact opnemen met je verzekeraar om hier informatie over te krijgen.

Als ik brandschade heb en er hangt nog geen rookmelder, zijn jullie dan aansprakelijk voor de vergoeding van de schade?

Nee, dat zijn wij niet. Een rookmelder is een hulpmiddel om je te waarschuwen bij brand. Een rookmelder kan een brand niet voorkomen, maar er wel voor zorgen dat je meer tijd hebt om veilig je huis uit te komen.

Vragen over de rookmelder zelf

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?
  • Test de rookmelder twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij het ingaan van de zomertijd en wintertijd. Je test de rookmelder door op de testknop te drukken totdat het alarm afgaat. Hoor je niets? Maak de rookmelder schoon en herhaal de test. Doet de rookmelder het dan nog niet? Neem dan contact op met Woonbedrijf of Vestide.
  • Stof de rookmelder regelmatig af met een licht vochtige doek.
  • Maak de gaten in de rookmelder regelmatig schoon met het voetje van de stofzuiger.
Mijn rookmelder gaat af, terwijl er niets aan de hand is. Is hij wel betrouwbaar?

Gaat de rookmelder af? Controleer dan altijd eerst of er brand is!

‍Soms kan een rookmelder alarm geven terwijl er geen brand is. Dat kan een spontaan alarm zijn, dat vanzelf stopt na 5 tot 20 seconden. Het is meestal een teken dat de rookmelder vervuild is. Maak de melder in dat geval schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een licht vochtig doekje langs.

Helpt dit schoonmaken niet en gaat de rookmelder nog steeds af? Of geeft de rookmelder af en toe een kort piepje? Lees hieronder wat je zelf kunt doen:

Is de rookmelder aangesloten op het stroomnet?
Deze rookmelders hangen in een woning die gebouwd is vanaf 2004.

Controleer de meterkast. Misschien is er een groep uitgevallen. Is dit het geval? Controleer met de stekkerproef (www.woonbedrijf.com/tips-bouwservice) of de oorzaak in een apparaat zit of in de elektrische installatie. Is er een probleem in de meterkast? Meld dit dan bij ons: vraag een reparatieverzoek aan via www.woonbedrijf.com/reparatie-aanvragen of bel 040 243 43 43. Huur je bij Vestide? Dan doe je dit via www.vestide.nl/nl/reparatie-aanvragen of bel naar 040 297 93 80. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar je toe.

Is er geen probleem in de meterkast?
Dan kan de is de ‘back-up’-batterij leeg zijn. Deze ‘back-up’-batterij is een 9 Volt-batterij. Deze zorgt dat de rookmelder blijft werken tijdens stroomuitval. Vervang zo snel mogelijk de batterij in de rookmelder. Let op: schakel eerst de stroom uit, en pas weer aan als de rookmelder terug op de bodemplaat gezet is.

Werkt je rookmelder op een batterij?
Deze hangen straks (vanaf 2022) in woningen die vóór 2004 zijn gebouwd.

Vanaf 2022 worden in alle woningen die zijn gebouwd vóór 2004  rookmelders geplaatst met een 10-jaars batterij. Deze batterij gaat minimaal 10 jaar mee en kan niet worden vervangen. Na ongeveer 10 jaar komen wij bij je langs om de rookmelder te vervangen. Geeft deze rookmelder een alarm terwijl er niets aan de hand is? Meld dit dan bij ons: vraag een reparatieverzoek aan via www.woonbedrijf.com/reparatie-aanvragen of bel 040 243 43 43. Huur je bij Vestide? Dan doe je dit via www.vestide.nl/nl/reparatie-aanvragen of bel naar 040 297 93 80. Wij sturen dan zo snel mogelijk een monteur naar je toe.

Gaat een rookmelder af door roken of koken?

Rookmelders zijn zo ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Maar ga je vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen? Dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken. Zo kan er ook geen vet en stof in komen, dus blijft de rookmelder schoon. Vergeet niet om de rookmelder weer vrij te maken als je klaar bent!

Ik ben doof of slechthorend, hoor ik de rookmelder dan wel?

Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn er speciale hulpmiddelen te koop die bij brand waarschuwen. Deze hulpmiddelen detecteren zelf geen rook, maar worden draadloos verbonden met een rookmelder.

Zo is er een trilplaat die onder het kussen gelegd kan worden. Geeft de rookmelder alarm, dan gaat de trilplaat hard trillen en waarschuwt op die manier dat er brand is.

Ook is er een flitslamp die, als de rookmelder alarm geeft, met felle lichtsignalen waarschuwt dat er brand is.

Neem voor deze voorzieningen contact op met je zorgverzekering.